Nuorten aikuisten pitäisi jaksaa noudattaa erityistä varovaisuutta jopa pari kuukautta – Ylilääkäri: "Pään pitää kestää – ei tiedetä, jatkuuko tartuntojen nousu"

1:20
Katso videolta: Tältä näyttää HUS:n kiireinen arki

Väsymys koronataisteluun on ollut näkyvissä lähiaikoina. Ylilääkärin mukaan uudet rajoitukset tulevat tarpeeseen, sillä virusmutaatio on päässyt leviämään edellisistä suosituksista ja rajoituksista huolimatta.

Uusista rajoituksista huolimatta pääkaupunkiseudulla tullaan HUSin ylilääkäri Asko Järvisen mukaan menemään tartuntamäärissä ylöspäin jopa kolme viikkoa, ennen kuin rajoitusten toimimisesta näkyy merkkejä.

– Pään pitää kestää odottamista.

3:03
Kuinka tarpeellista etäopetukseen siirtyminen on? Näin vastaa Asko Järvinen

Mutta miten pää saadaan kestämään ja kuinka pitkä odotus on?

– Ongelma on se, että kristallipalloa ei ole ja ei tiedetä, jatkuuko vain nousu. Tuntuu keljulta sanoa, mutta vetoan erityisesti nuoriin aikuisiin. 

Hän painottaa, että viime keväänä ”nuorempi porukka” oli kiltisti.

– Vielä pitäisi pikkasen jaksaa olla, eli pari kuukautta.

”Ulkonaliikkumiskielto on epätoivoinen, viimeinen kielto”

Ulkonaliikkumiskiellon mahdollisuutta on väläytelty viime aikoina julkisuudessa. Järvisen mukaan viime kädessä kysymys on siitä, miten ihmiset kohtaavat toisiaan.

Hän myös muistuttaa, että alueet ovat erilaisissa tilanteissa koronaan liittyen jopa Uudenmaan ja Kehä III:n sisällä.

– Ulkonaliikkumiskielto on epätoivoinen, viimeinen kielto.

Järvinen painottaa, että suositukset ovat toimineet Suomessa melko hyvin ja maassa on pärjätty pienimmillä rajoitteilla kuin muualla.

– Uusi brittivariantti kuitenkin leviää näiden rajoitteiden lävitse. Marraskuulta lähtien Uudellamaalla on ollut käytössä maksimaaliset rajoitteet, lukuun ottamatta hetkellistä lähiopetusta toiselle asteelle. Nämä rajoitteet eivät ole riittäneet.

Järvinen toivoo, että ihmisten käyttäytymismallit muuttuisivat uusien rajoitteiden myötä ja tilanne saataisiin rauhoittumaan.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja