Sairaalassa ennätykselliset 969 koronapotilasta – tämän vuoksi luku ei enää täysin kuvaa epidemiatilannetta

1:54
Sairaalassa on nyt enemmän koronapotilaita kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana - THL:n mukaan rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista

Sairaalassa olevien koronapositiivisten määrä on korkeampi kuin kertaakaan aiemmin koronaepidemian aikana. Yhä suurempi osa on kuitenkin sivulöydöksiä.

Sairaalassa on nyt 969 koronapositiivista potilasta, mikä on enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronaepidemian aikana.

Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen (THL) mukaan koronan vuoksi sairaalassa olevien määrä ole yhtä lailla kasvanut, sillä yhä suurempi osuus on sivulöydöksiä.

Tällä hetkellä noin 400 potilaalla eli noin 40 prosentilla sairaalahoidon syy on jokin muu kuin korona. Mukana on esimerkiksi tapaturmapotilaita, joilla korona on todettu sairaalaan tullessa.

– On tärkeää huomata, että se ei välttämättä kerro sairauden vakavuudesta, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoi tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

– Jos meillä on potilaita, jotka ovat erikoissairaanhoidossa siksi, että heillä on jalka poikki ja sairaalaan tullessa todetaan koronavirus, se näkyy kuormituksessa siten, että sairaalassa joudutaan tekemään eristystoimenpiteitä

Helveen mukaan tärkeämpää olisi seurata niiden potilaiden määriä, jotka ovat sairaalassa nimenomaan koronan vuoksi. 

– Erikoissairaanhoidon kuormitus koronan vuoksi osastoilla olevien osalta ei ole muuttunut viimeisten viikkojen aikana. 

Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten sairaalassa oli 835 koronapotilasta. Tuolloin sivulöydösten osuus oli 25-33 prosenttia.

HUSissa yli puolet sivulöydöksiä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) yli puolet koronapositiivisista potilaista ei ole hakeutunut sairaalaan alun perin koronan vuoksi.

– Sairaalapotilaiden määrä on viimeisen viikon ajan hieman noussut, mutta koronavirusinfektion aiheuttamien oireiden vuoksi sairaalaan tulevien määrä on vähentynyt. Heidän osuutensa on lisääntynyt, joilla on jokin muu syy sairaalahoitoon, sanoi HUS:n infektioylilääkäri Asko Järvinen tänään MTV:n Uutisaamussa.

STM:n mukaan sairaaloiden tilanne on huolestuttava. 

– Kyllä me pidämme tätä tilannetta huolestuttavana. Näitä lukuja toivoisi nyt lähiaikoina pienemmiksi. Terveydenhuolto on erittäin kuormittunut ja toivoisimme, että koko väestö olisi koronan suhteen huolellinen, STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi torstain tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan ihmisten tulisi suojata itseään ja muita koronalta esimerkiksi tekemällä kotitestejä ennen vierailua iäkkäiden läheisten luona. 

"Rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista"

Uusien rajoitusten tarpeeseen asiantuntijat eivät usko.

– Aika yhtenäinen näkemys tuntuu olevan, että tällä tautitaakalla terveydenhuoltojärjestelmä näyttää pärjäävän, ja toisaalta väestön kriisinkestävyys ja halu noudattaa rajoituksia ei ole kovin korkealla, Puumalainen sanoi.

THL:n mukaan laajoihin yhteiskunnallisiin rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista, sillä rokotuskattavuus on korkea, ja suuri osa väestöstä on jo sairastanut taudin.

– Viruksen nykyisen valtamuodon tehokkaaseen torjumiseen vaadittavien rajoitusten tulisi olla erittäin kattavia, eivätkä yksittäiset toimet ainakaan yksistään olisi tehokkaita, Helve sanoi.

Myös Järvisen mukaan omikronmuunnos leviää nyt niin nopeasti, että rajoitukset eivät olisi tehokkaita. 

– Rajoituksilla ei kovin ihmeitä saataisi aikaan, elleivät ne olisi kovin rajuja. Ja sellaiseen en usko, että on paluuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja