Rasistisesti solvattu 13-vuotias Pelicans-juniori järkyttyi Jääkiekkoliiton reaktiosta – kertoo nyt toiveestaan: "Ei mitään järkeä"

Lahden Pelicansin juniorijoukkueen 13-vuotiasta jääkiekkoilijaa solvattiin viime marraskuussa pelatussa ottelussa rasistisesti. Pelaaja ei voi ymmärtää, miten Jääkiekkoliitto tapaukseen reagoi.

Pelicansin pelaaja muistaa taklanneensa marraskuun junioriottelussa vastustajajoukkueen pelaajaa, mistä seurasi kahden minuutin ryntäysrangaistus. Pelicans-juniori ei ollut kuitenkaan ehtinyt jäähyaitioon, kun taklattu pelaaja huusi hänelle rasistisen n-alkuisen solvauksen kirosanan kera.

– Sanoin tuomarille siitä. Hän vain sanoi, että mene jäähylle. Hän ei ottanut yhtään kantaa koko hommaan, Pelicans-juniori kertoo nyt.

Hänestä tuomaristo ei puuttunut tilanteeseen kunnolla. Pelaaja luisteli rangaistuksen kärsittyään vaihtoaitioon kyyneleet silmissä ja kertoi, miten vastustaja oli haukkunut häntä.

– Ärsytti ja tuli paha mielikin siitä, hän sanoo silloisista tuntemuksistaan.

Pelicansin juniorijoukkueen päävalmentaja ohjeisti pelaajat pukukoppiin, ja ottelu lopulta keskeytettiin. Jääkiekkoliiton kurinpitopäätöksessä katsottiin, että Pelicans oli keskeyttänyt ottelun.

"Kielletään valmentajaa puuttumasta rasismiin"

Kurinpitovaliokunta määräsi ottelun keskeytyksestä seuralle 1 000 euron kurinpitosakon. Valmentajalle puolestaan lätkäistiin kolmen ottelun toimintakielto. Seura valitti kurinpitopäätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka kumosi päätöksellään seuran saaman sakon. Valmentajan kolmen ottelun toimintakielto supistui yhteen otteluun.

Pelicans-juniori ei voinut käsittää, miten Jääkiekkoliitto oli antamassa sakkoa. Hänellä on sanansa sanottavana myös valmentajan toimintakiellosta, jota jäi pelin verran voimaan.

– Olen siitä sitä mieltä, että ei mitään järkeä. Kielletään valmentajaa puuttumasta rasismiin.

Pelicansin junioria oli solvattu otteluissa rasistisesti kahdesti aiemminkin, ja Pelicansin valmentaja halusi reagoida uuteen tapaukseen tiukasti. Solvatusta Pelicans-juniorista päätös siirtää pelaajat pukukoppiin oli oikea.

"Minulta ei ole kysytty mitään"

Pelicansin nuoren pelaajan mukaan rasististen solvausten jälkeen on mennyt hetken aikaa, ettei jääkiekko ole tuntunut yhtä mukavalta.

– Sitten kun pääsee yli, se tuntuu yhtä kivalta.

Kiekkoilija kiittelee lähipiiriään hyvästä tuesta ja myötätunnosta.

– Kaverit sanoivat minulle, että he ymmärtävät, että minua harmittaa.

Seuran ikäluokan valmennusvastaava jutteli lisäksi heti seuraavissa harjoituksissa pojan kanssa kysyen tämän vointia ja tuntemuksia. Pelaajaa ilahdutti myös, että Pelicansin SM-liigajoukkue huomioi hänet kutsumalla pukukoppivierailulle ja seuraamaan harjoituksia. Hän oli saanut muistoksi taiturihyökkääjä Iikka Kangasniemen mailan.

Jääkiekkoliitosta ei sen sijaan ole lähestytty pelaajaa millään tavalla.

– Olisin toivonut, että minulta olisi kysytty huutelusta. Siltä, joka minulle huusi, kysyttiin. Minulta ei ole kysytty mitään.

Pojan isän mukaan kukaan lähipiirin ja seuran ulkopuolella "ei ole halunnut kysyä pojalta mitään".

– Ei tuomari, ei kurinpitäjä, ei etnisiin loukkauksiin nimetty kurinpitäjä, ei valituslautakunta eikä urheilun oikeusturvalautakunta. Uhria ei ole siis koko prosessin aikana katsonut mikään virallinen taho tarpeelliseksi kuulla, isä kertoo.

Poikaa rasistisesti solvannut vastustajajoukkueen pelaajakaan ei ole ollut häneen yhteydessä. Pelicans-juniori olisi toivonut häneltä anteeksipyyntöä.

"Annettaisiin penalttia sille, joka on huutanut"

Jääkiekkojunioria on ilahduttanut tapauksen saama laaja julkisuus – että media on puuttunut vakavaan asiaan. 

– Kun on tullut julkisuutta paljon, on huomannut, että porukkaa ainakin kiinnostaa.

Pelaajalla on toivomus, miten vastaaviin tapauksiin jatkossa reagoitaisiin.

– Esimerkiksi niin, että annettaisiin penalttia sille, kuka on huutanut.

Vastustajajoukkuetta tai sen pelaajaa ei rangaistu tapauksessa lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat