Nyt puhuu lasta puolustanut juniorivalmentaja – Jääkiekkoliiton lätkäisemä kohtuuton rangaistus kumottiin: "Jotain tässä pitää tapahtua"

Pelicansin juniorijoukkueen vastuuvalmentaja on helpottunut Urheilun oikeusturvalautakunnan kurinpitopäätöksestä, joka kumoaa suurilta osin Jääkiekkoliiton Pelicansille langettamat sanktiot. Hän kokee siitä huolimatta, että oikeus ei täysin voittanut.

Pelicansin juniorijoukkueen pelaajaa solvattiin rasistisesti pelissä viime marraskuussa, minkä johdosta ottelu keskeytettiin joukkueen valmentajan aloitteesta.

Tuomarien toiminta tilanteessa ja tapauksen jälkiselvittely Jääkiekkoliiton kurinpidossa on aiheuttanut laajaa hämmennystä.

Jääkiekkoliitossa Pelicansin ilmoitus rasistisesta käytöksestä sivuutettiin, ja kaiken kukkuraksi liiton kurinpito antoi lahtelaisseuralle 1000 euron sakon sekä vastuuvalmentajalle kolmen ottelun pelikiellon.

Seuran tekemän valituksen käsitellyt Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi sakon ja lyhensi vastuuvalmentajan pelikiellon yhteen otteluun viime viikon päätöksessään.

Jääkiekkoliitto sai toiminnastaan moitteita Urheilun oikeusturvalautakunnalta, joka katsoi kurinpitopäätöksen olleen epäoikeudenmukainen ja kohtuuton.

MTV Urheilun tavoittama Pelicans-valmentaja kertoo tunnelmistaan oikeusturvalautakunnan päätöksen jälkeen.

– Osittain helpottunut olo, kun seuran sakko kumottiin ja valitusmaksut palautetaan. Seura niin sanotusti voitti, niin kuin pitikin. Eihän siinä alun perinkään pitänyt olla yhtään mitään epäselvää, Pelicans-valmentaja toteaa MTV Urheilulle.

Valmentaja ei koe silti täysin voittaneensa, vaikka tapaus kääntyikin Pelicansin hyväksi.

– Se, että jätettiin kuitenkin edes yhden ottelun toimintakielto, on asia mitä en ymmärrä. Siitä jäi paska maku suuhun. Perusteluista jäi olo, että oliko edes tutkittu materiaalia. Kun yhdenvertaisuusvaltuutettu on kuitenkin lausunut virallisen kantansa, että vaikka toimenpiteet ovat olleet mittavia ja vaikuttaneet ottelun keskeytymiseen, ovat ne silti olleet täysin oikeutettuja. 

Juniorijoukkueen vastuuvalmentaja kokee, että muutos piti saada aikaan, sillä solvauksen kohteeksi joutunut pelaaja ei kokenut rasismia suinkaan ensimmäistä kertaa. Ottelun keskeyttäminen oli kannanotto.

– Kun mikään muu ei auta. Ei auta puhelut, ei auta sähköpostit eikä tuomareiden "kuumottaminen". Pakkohan sitä on jotain tehdä, koska ei se muuten lopu missään vaiheessa. 

– Tässä on historiaa. Samaan pelaajaan on kohdistunut vastaavia tekoja, joille liitto ei ole tehnyt yhtään mitään. Sieltä on vain pahoiteltu, että "voi voi, anteeksi että näin on ehkä päässyt käymään". 

Oletko nauttinut selvityksen ja tutkinnan aikana seuran ja lasten vanhempien tukea?

– Täyttä tukea sekä seuralta että vanhemmilta, koko yhteisöltä. Se on ollut yksi asia, jonka avulla tätä on jaksanut, koska tässä on kestänyt yllättävän pitkään.

Onko tapaus vaikuttanut rooliisi joukkueessa? Oletko jatkanut valmentamista normaalisti?

– Olen jatkanut. Ihan täysin samalla tavalla. Selkäni pysyy suorana ja tiedän, miksi olen toiminut näin. Pystyn perustelemaan sen toiminnan. 

Millainen usko ja luottamus Jääkiekkoliittoa kohtaan tämän tapauksen jälkeen jää?

– Nyt kun katsoo vielä, mitä siellä naisjääkiekon osalta tapahtuu, niin kyllä se murenee pikkuhiljaa. Jotain tässä pitää tapahtua. Ei se voi jatkua enää. Maailma on 2020-luvulla jo, ei 1990-luvulla. 

Onko Jääkiekkoliiton suunnalta oltu Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksen jälkeen yhteydessä ja esimerkiksi pahoiteltu aiempaa menettelyä? 

– Ei millään tapaa. 

Lue myös:

    Uusimmat