Mainos

Räsänen kuntakiistasta: Ei kukaan ole tyhmä, jos on eri mieltä kuin minä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kaipaa selkeyttä kuntien päätöksentekoon, jotta niiden palvelut saadaan turvattua myös tulevaisuudessa. Räsäsen mukaan eräs keino tähän ovat kuntaliitokset.

Kuohuntaa kuntaliitosten ympärillä kuitenkin riittää. Esimerkki löytyy Räsäsen omalta alueelta eteläisestä Suomesta, jossa ovat muun muassa Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi.

Näistä kaksi jälkimmäistä eivät halua liittyä isoksi yhtenäisemmäksi kunnaksi. Räsänen liitosta sen sijaan kannattaa. Hän ei kuitenkaan lähde jyräämään kuntien näkemystä.

– Tässä on erilaisia mielipiteitä. Ei kukaan ole tyhmä sitä varten, että on eri mieltä kuin minä, Räsänen toteaa Huomenta Suomen kuntavaalitentissä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että kuntapalveluita turvattaessa täytyisi muistaa katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.

– Meillä on aikamoinen murros tässä tulevina vuosina, kun väestö ikääntyy. Todella lyhyessä ajassa työtätekevän väestön osuus ihmisistä suhteellisesti vähenee dramaattisesti. Ja silloin tarvitaan entistä kipeämmin niitä keinoja, jolla voidaan sitä omaa aluetta ja palvelun tuottamista olla kehittämässä. Silloin voi tulla herkästi jarruksi se, jos sillä alueella on kovin monta päätöksentekoelintä.

Elinvoimainen kunta voi "kuoria kermat"

Räsänen myöntää, että Suomesta löytyy pieniä kuntia, jotka saattavat olla elinvoimaisia omillaan. Hänen mukaansa kuitenkin myös niiden tilannetta on syytä tarkkailla laajemmalla säteellä.

– Osassa saattaa olla kyse niin sanotusta kerman kuorinnasta. Että jos katsotaan esimerkiksi sitä koko aluetta, niin voi olla, että se elinvoimainen pieni kunta imee hyödyn naapurikunnasta. Ja silloin se koko alue ei voi hyvin. Ja kyllä meidän pitäisi katsoa vastuullisesti kaikkien kansalaisten oikeutta saada palvelua.

Kuntiin ollaankin tuomassa ulkopuolisia selvityshenkilöitä arvioimaan niiden tilannetta. Räsänen korostaa kuitenkin, että selvitysmiehet eivät tee asiassa mitään pakkopäätöksiä.

– Kunnilla on edelleenkin itsellään oikeus tehdä ne päätökset, niin kuin tulee ollakin. Mutta tarvitaan niitä, jotka ovat ikään kuin avaamassa silmiä. Että nähdään mihin ollaan menossa, mitkä ovat ne haasteet. Että kuntalaiset saavat jatkossakin ne heille elintärkeät palvelut.

(MTV3)

Katso kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.