Mainos

Raportti: Huumerikokset rajussa kasvussa Suomessa

EU:n keräämien tietojen mukaan huumeisiin liittyvien rikosten määrä on kuusinkertaistunut Suomessa 15 vuoden aikana.

Huumeisiin liittyvät rikokset ovat kolmen viime vuoden aikana lisääntyneet Suomessa enemmän kuin muissa Euroopan unionin maissa. EU:n huumeraportin mukaan Suomessa huumerikosten määrä kuusinkertaistui 15 viime vuoden aikana.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt kaikissa EU-maissa, mutta Suomessa ja Ruotsissa hoitoon hakeutuneista alle 50 prosenttia on ollut heroiinin tai muiden ns. opiaattien käyttäjiä. Muissa maissa heroiinin käyttö on selvästi yleisempää.

Tiedot ilmenevät Euroopan huumeraportista 2003. Sen on koonnut EU:n huumeiden seurantakeskus. Vertailu käsittää kaikki Euroopan unionin jäsenmaat sekä Norjan. Raportti julkistettiin tänään Strasbourgissa.

Suomen ohella jyrkkää nousua huumerikoksissa on tapahtunut myös Norjassa ja Irlannissa. Rikosten määrää on verrattu niistä tehtyjen ilmoitusten perusteella. Ilmoituksiin sisältyy muun muassa poliisiraportteja ja oikeuden huumesyytteitä.

Määritelmäerot hankaloittavat vertailua

Kansallinen vertailu on kuitenkin vaikeaa määritelmäerojen takia. Esimerkiksi Espanjassa, Hollannissa ja Italiassa huumeiden käyttö ei ole rikos. Suurin osa ongelmakäyttäjistä kuluttaa Suomessa enimmäkseen amfetamiinia, raportissa todetaan. Hoitoa hakeneista joka kolmas oli amfetamiinin käyttäjä. Amfetamiinit ovat olleet myös yleisin takavarikoitu huume Suomessa.

Hoidettujen heroiinikäyttäjien suonensisäinen huumeiden käyttö näyttää vähentyneen 1990-luvun aikana lähes kaikissa maissa. Vuoden 1996 jälkeen lisääntymistä on kuitenkin tapahtunut erityisesti Suomessa ja Irlannissa.

Raportin mukaan kaikissa vertailuun kuuluneissa maissa ilmoitettiin huumeiden käytön lisääntyneen. Osin sen uskotaan johtuvan siitä, että kirjausmenetelmät ovat parantuneet ja hoitoyksiköitä on perustettu lisää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.