Ranskan vaalista tulossa tulinen kolmiodraama

Keskusta-oikeiston ehdokas Francois Bayrou on tuplannut kannatuksensa kuukauden aikana. Oikeiston Nicolas Sarkozyn ja vasemmiston Segoline Royalin kannatus on puolestaan hyytymässä.

Ranskan presidentinvaaleista on kehittymässä odotetun kaksintaistelun sijaan mehevä kolmiodraama.

Asetelma sai lopullisen sinetin myöhään eilen, kun istuva presidentti Jacques Chirac ilmoitti, ettei hän ole ehdolla huhti- ja toukokuussa pidettävissä vaaleissa.

Ranskaa 12 vuotta hallinneen Chiracin perinnöstä taistelevat nyt oikeiston Nicolas Sarkozy, vasemmiston Segoline Royal sekä keskusta-oikeiston Francois Bayrou.

Sarkozyn ja Royalin kaksintaistona alkanut kampanja on muuttunut olennaisesti viime viikkoina, kun Bayrou on rynninyt kohti kärkikahinoita. Vakaumuksellisena katolisena tunnettu kuuden lapsen isä on kuukaudessa käytännössä tuplannut kannatuksensa.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Bayrou saisi ensimmäisellä kierroksella nyt 20-25 prosenttia äänistä. Royalia äänestäisi noin 25 prosenttia ja Sarkozya 28 prosenttia kansalaisista.

Royalin ja Sarkozyn suosiota kalvaa osittain se, että he ovat alkaneet kosiskella äänestäjiä myös omien puolueidensa äärilaidoilta. Tämä uhkaa samalla vieraannuttaa maltillisemmat äänestäjät, joihin ei vetoa sen paremmin vasemman reunan sääntelysosialismi kuin oikean reunan ulkomaalaisvastaisuuskaan. Lisäksi kaksikon kantoja on pidetty heittelehtivinä.

Työllisyys ja julkiset palvelut kovimmat teemat

Maltillinen Bayrou on toistaiseksi esiintynyt johdonmukaisemmin. Hän on halunnut profiloitua erityisesti vasemmistoon ja oikeistoon jakautuneen kansan yhdistäjänä.

Bayroun suosion kestävyys on kuitenkin arvoitus, sillä hänen edustamansa UDF-puolue on pikkutekijä Royalin sosialistipuolueen ja Sarkozyn UMP:n rinnalla.

Väistyvä Chirac on Sarkozyn puoluetoveri, mutta kaksikon välit ovat hyiset. Chirac ei eilisessä jäähyväispuheessaan ilmoittanut tukevansa Sarkozya.

Ristiriitainen perintö

Chirac jättää seuraajalleen joka tapauksessa kohtuullisen vaikean perinnön. Monet talousuudistukset ovat esimerkiksi yhä tekemättä,

- Jacques Chirac ei asettanut rimaa niin korkealle, etteikö kukaan kolmesta ehdokkaasta voisi ylittää sitä, arvostettu Le Monde -lehti totesi tänään.

Veteraanipresidentin jäähyväispuhetta lehdistö piti kuitenkin onnistuneena. Tunteellisessa puheessa Chirac vakuutti ennen kaikkea rakastavansa Ranskaa ja ranskalaisia yli kaiken. Isänmaallisiin ranskalaisiin mahtipontinen viesti upposi.

Myös presidenttiehdokkaat arvioivat puhetta kohteliaasti. Sarkozy kutsui puhetta koskettavaksi ja vilpittömäksi. Bayroun mukaan Chirac hoiti puheen valtiojohtajan arvokkuudella ja Royalin mukaan kyseessä oli historiallinen hetki.

Ainoastaan äärioikeiston Jean-Marie Le Pen jätti kohteliaisuudet sivuun ja totesi ykskantaan pitävänsä Chiracia historian huonoimpana presidenttinä.

Eurooppalaisilta lehdiltäkään ei juuri satanut suitsutusta Chiracille, joka uransa varrella viestitti usein pitävänsä ranskalaista yhteiskuntamallia muita parempana järjestelmänä.

- Eläkkeelle jäävistä on tapana puhua kauniisti, mutta Jacques Chiracin kohdalla se ei ole helppoa. Hän edusti sitä, mikä Ranskan politiikassa on vikana, oikeistolainen brittilehti Daily Telegraph nälväisi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat