Mainos

Ranskan vaalikampanjalle surkeat arviot

Kovasanainen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kampanja saa kuitenkin äänestäjät liikkeelle.

Ranskalaiset antavat tylyn arvion sunnuntaisia presidentinvaaleja edeltäneelle kampanjoinnille. Peräti 60 prosenttia äänestäjistä pitää kampanjaa huonotasoisena. Sama osuus ihmisistä katsoo kuitenkin, että kampanja saa heidät äänestämään sunnuntaina. Tiedot käyvät ilmi sanomalehti Figaron ja tv-kanava LCI:n julkaisemassa kyselyssä.

Poliittisesti hyvin jakautuneen Ranskan kampanjaa on leimannut kovasanaisuus ja se on mennyt välillä henkilökohtaisuuksiin. Sosialistien Segolene Royal on esimerkiksi kutsunut oikeiston Nicolas Sarkozya "vaaralliseksi" ja "valehtelijaksi". Sarkozy on puolestaan epäillyt Royalia hysteriasta.

Taisto tasaväkinen

Virallinen kampanjointi päättyy tänään, eikä mielipidetiedusteluja enää julkaista lauantaina. Ehdokkaat pitivät viimeiset yleisötilaisuutensa torstai-iltana. Figaron ja LCI:n viimeisen kyselyn mukaan Sarkozy saisi 28 prosenttia ja Royal 24 prosenttia äänistä. Molempien kannatus on laskenut aavistuksen edellisestä mittauksesta. Keskustan Francois Bayroun kannatus on noussut lievästi 19,5 prosenttiin. Äärioikeiston Jean-Marie Le Penin tuki on ennallaan 14 prosentissa.

Ranskalaiset ovat tunnettuja siitä, että mielipidekyselyjen tulokset eivät välttämättä vastaa todellista äänestyskäyttäytymistä. On arvioitu, että esimerkiksi monet äänestäjät eivät halua kertoa kyselyjen tekijöille äänestävänsä äärioikeistoa.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa enemmistöä sunnuntain äänistä, järjestetään toinen kierros 6. toukokuuta. Figaron mittauksen mukaan Sarkozy voittaisi tällä hetkellä Royalin toisella kierroksella prosenttiluvuin 53-47, mutta häviäisi Bayroulle 46-54.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.