Ranskan avoimissa kreikkalaista tennishistoriaa – tunnemyrsky valtasi 22-vuotiaan pelaajan

Stefanos Tsitsipas ylsi jo pitkään povattuun merkkipaaluun, kun kreikkalainen eteni tenniksen Ranskan avoimissa uransa ensimmäiseen grand slam -turnauksen loppuotteluun. Tsitsipas kukisti miesten kaksinpelin välierässä Saksan Alexander Zverevin viidessä erässä tiukasti 6–3, 6–3, 4–6, 4–6, 6–3.

Loppuottelupaikka on 22-vuotiaan Tsitsipasin uran ensimmäinen grand slam -tasolla. Hänestä tuli samalla ensimmäinen kreikkalaispelaaja, joka onnistuu saavutuksessa.

Ennen Pariisin välierää Tsitsipas oli edennyt arvoturnauksissa kolme kertaa neljän joukkoon.

– En voi ajatella muuta kuin juuriani. Kasvoin hyvin pienessä paikassa Ateenan ulkopuolella. Unelmoin pelaavani joskus täällä, Ranskan avointen keskuskentällä, Tsitsipas kertoi tunnemyrskyssä ottelun jälkeen.

Turnauksessa viidenneksi sijoitettu Tsitsipas kohtaa sunnuntain loppuottelussa jommankumman lajilegendoista, Serbian Novak Djokovicin tai Espanjan Rafael Nadalin, joka metsästää häkellyttävästi jo uransa 14:ttä Ranskan avointen kaksinpelimestaruutta.

Tsitsipas pysyi viileänä

Tsitsipas hallitsi kahta ensimmäistä erää selvästi, mutta seuraavissa erissä kreikkalaisen peli hieman hajosi. Kuudenneksi sijoitettu Zverev jyräsi ottelun tasoihin väkevillä syötöillään ja vahvoilla lyönneillään.

Viidennen erän Tsitsipas aloitti pelastamalla kolme murtopalloa. Lopulta kreikkalainen mursi Zverevin syötön 3–1:een ja kykeni ratkaisemaan jännitysnäytelmän edukseen.

– Viidennen erän alku oli hermoja raastava, peli oli niin intensiivistä. Selvisin hengissä, ja yleisö antoi minulle energiaa. Minulle on sattunut aiemmin urallani romahduksia, mutta tämä voitto merkitsee paljon. Tämä voitto on tähänastisen urani tärkein, kreikkalainen tunnelmoi.

Tiukasta ottelusta huolimatta 24-vuotias Zverev tuntuu sopivan Tsitsipasille vastustajana. Kreikkalainen siirtyi kaksikon keskinäisissä kohtaamisissa 6–2-johtoon.

Miesten kaksinpelin loppuottelu pelataan Pariisissa sunnuntaina.