Rakkautta etsittiin television kautta ja vieraita värvättiin suoraan baarista – juontaja Petra muistelee chatin kulta-aikoja

Petra Väänänen oli tuttu kasvo suomalaisille television katsojille vuodesta 2005 alkaen.

Petra Väänänen (o.s. Soikkeli) aloitti chat-juontajana 2000-luvun alussa, chat-ohjelmien kulta-aikana. 

Tuolloin parikymppinen Petra päätyi juontajaksi Helsingin Sanomissa olleen ilmoituksen kautta. Hän oli muuttanut lapsuudenkodistaan Pohjois-Karjalasta, eikä ollut varma, mitä tulevaisuudeltaan tahtoo. 

Yksi haaveista oli työskennellä median parissa ja siskon vinkkaama työpaikkailmoitus vastasi osaltaan haaveita. Petralle esiintyminen on ollut tuttua puuhaa näytelmäharrastuksen kautta. 

– Lainasin siskoltani jakkutakkia ja menin työpaikkahaastatteluun. Taisin jännityksissäni sanoa vieläpä jotain kaksimielistä. Pian he ilmoittivat, että paikka on minun, Petra naurahtaa. 

Petra sai tehtäväalueekseen Se oikea -chatin. Lisäksi hän juonsi MTV3-kanavan virallista chattia, sekä myöhemmin Kesäterassia, jossa vieraili myös julkisuudesta tuttuja henkilöitä. 

Myöhemmin Petra juonsi hetken myös peliaiheisia chatteja ja Rantalentistä, tosin aikaa ennen kuin ohjelma profiloitui lähetykseksi, jossa juonnettiin bikinit päällä. 

Petra opittiin tuntemaan lähetyksissä nimellä Peura, jonka hänen työkaverinsa oli keksinyt. 

Vieraat baarista 

Se oikea -chattia voisi kutsua sen ajan Tinderiksi, sillä lineaarisen lähetyksen avulla suomalaiset etsivät itsellensä seuraa. Petra toimi osaltansa Amorin enkelinä. 

– Yöaikaan chatissa oli myös vieraita, joita haimme baareista. Ennen illan lähetystä menimme kuvaustiimin kanssa baariin pyytämään halukkaita mukaan. 

– Joskus oli tilanteita, ettei heitä kuitenkaan voitu ottaa humalatilansa vuoksi lähetykseen, Petra naurahtaa. 

Media-alalla työuraansa jatkaneesta Petrasta tuntuu nykyisin absurdilta, että näin aitoa sisältöä pystyi suorissa lähetyksissä esittämään.

– Uskomatonta, että baarista on voinut hakea ihmisiä esiintymään televisioon, hän naurahtaa. 

Petra toisi mielellään nykyaikaan aitoutta. 

– Nykyään kaikki on niin siloteltua, somemaailmaa myöten, silloin kaikki ei ollut niin justiinsa. 

"Dickpickit tuttuja jo silloin"

Chatin kulta-aikoina juontajat olivat alansa staroja ja fanit lähettivät heille mitä uskomattomimpia lahjoja. 

– Sain kerran lahjaksi aivan upean kellon, se on minulla vieläkin. Osa juontajista sai myös digikameran, joka ei ollut siihen aikaan mikään halpa juttu. 

– Fanipostia tuli paljon myös miehiltä ja dickpicit olivat tuttu juttu jo silloin.

Työvuoroissa oli aina kaksi työntekijää, toinen juonsi ja ylläpitäjä piti huolen siitä, ettei asiattomia viestejä tulisi koko kansan nähtäville. Lähetys kuvattiin televisiokameralla, jonka juontaja käynnisti, kuvaajaa ei ollut. 

– Joskus väsyneenä sinne saattoi vilahtaa jokin viesti, mikä ei ollut sallittua. Piti vain laittaa sen perään useampi viesti, että se saatiin mahdollisimman pian pois näkyvistä. Asia käsiteltiin usein esimiesten kanssa, mutta joka työssä tapahtuu virheitä. 

Joskus viestit saattoivat olla myös uhkaavia. 

– Kerran tuli hämärä viesti, jossa lähettäjä ilmoitti odottavansa yövuoron jälkeen minua työpaikan edessä. Kaikkihan nimittäin tiesivät, missä Maikkari sijaitsee. Onneksi siellä ei ketään ollut, eikä muutoinkaan tarvinnut sen kummemmin pelätä turvallisuuden puolesta. 

Tie media-alalle

Petra lopetti chat-juontajana vuonna 2008, työskenneltyään kolme vuotta alalla. Tuolloin peliaiheiset chat-lähetykset ottivat jalansijaa ja perinteiset alkoivat siirtyä takavasemmalle. Petra uskoo, että osasyy tähän oli sosiaalisen median tulo ja sen yleistyminen. 

– Muistelen pelkästään hyvällä noita aikoja. Meillä oli uskomattoman hieno porukka töissä, ja minulta on jäänyt sieltä ajoilta ystäviä. 

Petra sai töitä Ylexiltä radiojuontajana. Myöhemmin The Voice -kanavalta sekä NRJ:ltä. 

– Vaikka pidin chat-juontajana olemisesta, on radio ollut enemmän se mun juttu. 

Nykyisin Petra työskentelee viestinnän parissa helsinkiläisyrityksessä sekä tekee podcasteja, kuten After Work -nimistä ohjelmaa somevaikuttaja Jenni Rotosen sekä Meri Milashin kanssa. 

”Nostalgiafriikkinä” Petra tekee myös Ysäripodcastia. 

– Erityisesti näin korona-aikana kaikki nostalgisointi tuo hyvän mielen ja hymyn huulille, Petra summaa. 


Lue myös:

    Uusimmat