70 vuotta täyttävä Kari Salmelainen muisteli Napakympin dramaattisia hetkiä vuonna 2016: "Harva tietää, kuinka paljon kulisseissa itkettiin"

Napakympin legendaarinen juontaja Kari Salmelainen täyttää tänään 70 vuotta. Salmelainen muisteli uransa huippuhetkiä MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2016.

Napakymppiä katsoi parhaimmillaan yli 2,5 miljoonaa ihmistä. Ohjelman juontajasta, kotkalaisesta Kari Salmelaisesta tuli hetkessä tuttu koko kansalle. Salmelainen on viihdyttänyt suomalaisia koko ikänsä, mutta nykyään hän viihtyy parhaiten golf-kentillä.

– Pienenä poikana, kun Kotkaan tuli sirkus, kuuntelin teltan ulkopuolella, kuinka sirkustirehtööri juonsi. Sen jälkeen aloin tehdä telttoja ja juontaa leikkisirkusta, mökiltään tavoitettu Kari Salmelainen, 67, kertoo MTV Uutisille.

Viihdyttäjä Salmelainen on siis ollut aina.

Pikkumiehen sirkusten jälkeen hän jatkoi tunnelman luomista isosena rippikouluissa ja myöhemmin Keuruun seurakunnan nuorisotyöohjaajana.

– Jatkoin siitä muusikoksi, kapakkasoittajaksi. Yhtenä iltana huomasin, että MTV:llä tarvitaan lavastemiestä. Läksin heti yöllä ajamaan Helsinkiin.

Lavastepajaan Salmelainen saapui noin 25-vuotiaana, mutta siirtyi pian toisiin tehtäviin.

– Pyörin siellä muutaman vuoden, kunnes Ere Kokkonen ja Markku Veijalainen sanoivat, että tuo kylähullu pitää saada viihdetoimituksen puolelle, Salmelainen muistelee.

Hän aloitti ohjaajana ennen kuin hänestä tuli koko kansan tuntema televisiojuontaja.

Napakymppi pyörähti käyntiin vuonna 1985. Salmelainen kertoo, että kyse oli ”heittopussiohjelmasta”. Alun perin tarkoituksena oli, että ohjelman juontajina vuorottelisivat puoli vuotta kerrallaan Markus Similä, Markku Veijalainen ja Salmelainen.

Napakymppi oli parinhakuvisailu, jossa neiti tai herra X yritti kysymysten kautta selvittää, olisiko joku sermin takana istuvista ehdokkaista hänelle sopiva elämänkumppani. Palkinnoksi pari sai lomamatkan. Kohteet vaihtelivat Keravasta Dubaihin.

Ensimmäisen puoli vuotta ohjelmaa juonsi Similä. Kun Similä ja Veijalainen lähtivät MTV:ltä perustamaan Radio Ykköstä, Salmelainen laitettiin Napakympin puikkoihin. Uusi juontaja aiheutti iltapäivälehdissä hurjan kädenväännön.

Similää toivottiin takaisin ja ihmeteltiin, miten ”tuollainen farkut jalassa touhottaja, joka ei edes osaa artikuloida suomea” on päässyt televisioon. Salmelainen aiottiin jo siirtää takaisin ohjaajaksi, mutta sitten saapuivat kolme viikkoa myöhässä olleet katsojaluvut.

– Luvut olivat pamahtaneen kahteen ja puoleen miljoonaan. Totesivat sitten, että antaa pojan tehdä vielä yhden syksyn. Tein sitten 18 syksyä.

Salmelainen on voittanut television parhaan miesesiintyjän Telvin-palkinnon neljä kertaa. Parhaan ohjelman pysti on myös mennyt kertaalleen Napakympille.

Senssiohjelmien klassikko

Vuodesta 1985 aina vuoteen 2002 asti pyörineestä Napakympistä tuli suomalaisille oikea instituutio, kaikkien senssiohjelmien klassikko.

– Aluksi ajateltiin, että tuleeko kukaan koko Napakymppiin. Siihen aikaan, jos koulussa täytyi pitää esitelmä, niin sitä jännitettiin viikko. Mutta ihmiset näkivät, että autoin heitä koko ajan, eikä se ollut niin vakavaa hommaa.

Lopulta ohjelmassa vieraili lähes 8 000 kisailijaa etsimässä elämäänsä rakkautta tai lomamatkaa. Lama-ajan Suomessa etelänmatka oli haluttua ja harvinaista herkkua.

Tuotantotiimi yllättyi huomatessaan, että ihmiset ottivat viihdeohjelman tosissaan. Mukaan haki leskiä ja yksinäisiä ihmisiä, jotka todella etsivät elämänkumppania. Osa Napakympissä tavanneista pareista pääsi alttarille asti. Salmelainenkin kutsuttiin moniin häihin, mutta hän päätti olla osallistumatta.

– Häät ovat kahden ihmisen yksityinen juttu, sinne ei tarvita kylähullua pubiin pyörimään.

Salmelainen on silti useasti kohdannut ohjelmaan osallistuneita kilpailijoita.

– Viimeksi vuosi sitten Ruotsin-laivalla eräs pariskunta kertoi osallistuneensa ohjelmaan ja että tässä ovat heidän 17- ja 18-vuotiaat tyttäret. Se oli hieno fiilis, Salmelainen sanoo.

Valtava joukko suomalaisia halusi mukaan Napakymppiin. Ohjelmaan pääsi ehdokkaaksi lähettämällä tuotannolle postikortin. Joskus kortin lähettäminen oli se kaikkein vaikein askel.

Niinä iltoina, kun Napakymppi oli pyörinyt televisiossa, Salmelaisen puhelin saattoi usein soida keskellä yötä. Tästä huolimatta Salmelainen ei koskaan laittanut numeroaan salaiseksi.

– Sellaiset todella arat ihmiset saattoivat soittaa ohjelman jälkeen kahden-kolmen aikaan yöllä ja kysyä ”pidätkö sä Kari musta huolta? Mä tulen nyt sinne ohjelmaan, kun tarvitsisi löytää eukko”.

Suurta surua kulisseissa

Aina ohjelmassa tavanneet parit eivät kuitenkaan olleet täysi napakymppi.

– Muutaman viimeisen vuoden ajan lensin voittajaparien kanssa ympäri maailmaa ja kuvasin lomamatkoilta pieniä pätkiä ohjelmaan. Yksi tapaus on jäänyt mieleen, kun nainen oli kysynyt mieheltä, että juotko alkoholia. Mies oli vastannut, että ei juo. Lopulta kävi niin, ettei mies päässyt koneeseen, koska sammui humalassa lentokentälle.

Epäonnistuneiden parien lisäksi kulisseissa nähtiin paljon kyyneleitä.

– Haava ihmiseen tuli siitä, kun oli matkustanut junalla vuorokauden verran Helsinkiin ja ajatellut, että pääsee lomalle tai tapaa kumppanin. Harva tietää, miten paljon siellä kuliseissa itkettiin, lohdutettiin ja tuettiin. Olen aina halunnut olla ihmisille avuksi. Kaveria pitää auttaa.

Traagisimmiksi tapauksiksi Salmelainen nimeää ne kerrat, kun muutama ihminen oli riistänyt itseltään hengen kotonaan ohjelmaan osallistumisen jälkeen.

– Muutama jakso poistettiin, kun sukulaiset soittivat, ettei kisaaja ole enää hengissä. Emme kuvitelleet, että se menisi sellaiseksi.

– En ole kantanut siitä taakkaa. Olin siinä viihteentekijänä. Yritin ylläpitää leppoisaa tunnelmaa, että kaikilla olisi mukavaa. Ohjaajana toiminut Sirpa leikkasi pois sellaiset, joista näki, että henkilöllä oli huono olla. Ohjelmasta jäi aina positiivinen fiilis. Kenenkään ei tarvinnut kotona hävetä, että menin telkkariin munaamaan itseni.

Sirpalla Salmelainen viittaa puolisoonsa Sirpa Teräkseen, jonka kanssa hän pitänyt yhtä vuodesta 1998. Töitä he ovat tehneet yhdessä jo 1970-luvulta alkaen.

Unelmissa muutto Kanadaan

Napakymppi tuli tiensä päähän vuonna 2002. Ohjelma palkittiin parhaan ohjelman Telviksellä ja Salmelainen sai palkintoja peräti neljä.

18 vuotta ohjelmaa juontaneelle Salmelaiselle muihin hommiin siirtyminen tapahtui kuitenkin pehmeästi.

– Minulla oli vuodeksi pariksi lyöty keikkoja kiinni, kun kerrottiin, että ohjelma loppuu. Siitä ne ovat vähentyneet sen mukaan, kun ihmiset ovat alkaneet unohtaa. Mutta edelleen minua kutsutaan hauskuuttamaan toreille tai kauppakeskuksiin.

Kari Salmelainen: Tahdon olla sun napakymppis 2:34

Keikkoja Salmelaisella on yhä, joskus jopa yhdessä Kaitsun kanssa, mutta mies on valmis jo hiljentämään.

– Minulla on aplodikiintiö täynnä. Olen istunut keikkabussissa 40 vuotta. Olen sanonut ohjelmatoimiston tyypeille, ettei enää hirveästi tarvitse myydä keikkoja. Lähden mieluummin golf-kentälle.

Unelmissa Salmelaisella on golfin pelaamisen lisäksi muutto Kanadaan. Juontajalegenda on asunut Sirpansa kanssa Hämeenlinnassa nyt kymmenisen vuotta. Yhdysvalloissa ja Kanadassa olisi kavereita sekä perhettä.

Salmelainen on asunut Kanadassa kahdesti aiemmin, 1990- ja 2000- luvuilla.

– 1990 sanoin bändille, että on pakko ottaa tauko. Muutin hetkeksi Kanadaan. Oli pakko tehdä niin, sillä joskus irtiottoa tarvitaan.

– Haluaisin muuttaa sinne joskus takaisin. Se on sellainen unelma."

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran MTVuutiset.fissä vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat