Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamista

Julkaistu 09.02.2025 07:41
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Pavel Tahkovuori ja Benjamin Pitkänen: Rakkaat eläimet, joita syömme (Into 2024)

Jokainen, joka on joskus harkinnut lihansyönnin lopettamista, saa tästä kirjasta runsaasti vahvistusta päätöksenteon tueksi. 

Rakkaat eläimet, joita syömme -kirja kertoo yksityiskohtaisesti mutta asiantuntevasti lihantuotannon ongelmista, kumoaa lukuisia asiaan liittyviä myyttejä ja kannustaa ihmisiä vegaaniseen ruokavalioon. 

Lihansyöntiä pitäisi vähentää

Kirjan kirjoittajat Pavel Tahkovuori ja Benjamin Pitkänen lainaavat Valtioneuvoston nimittämän kestävyyspaneelin puheenjohtajan Eeva Furmanin näkemystä, jonka mukaan Suomessa tulisi vähentää selkeästi eläinperäisten proteiinilähteiden kulutusta ilmaston, luonnon monimuotoisuuden, vedenkäytön, eläineettisten näkökulmien ja ihmisen terveyden vuoksi. 

Kirja antaa myös paljon ajattelemisen aihetta vaikkapa suhtautumisestamme ylipäätään eläimiin. 

Miksi lemmikkieläimiä pidetään rakkaina kumppaneina, mutta syötävät eläimet on toiseutettu melkeinpä tavaroiksi, joita voi käsitellä hyvinkin julmalla tavalla?

Kirjassa on varsin yksityiskohtaisia kuvauksia tuotantoeläimien olosuhteista, jotka ainakin tämän kirjan mukaan ovat huonot, vaikka olisivat virallisesti sääntöjen mukaisia. 

Kritiikkiä monelle toimijalle

Kirjoittajat ovat haastatelleet monia alan opiskelijoita, jotka kuvaavat eläintenhoitoa varsin ikävin sanakääntein. Näihin haastatteluihin vedoten todetaan, että alan kouluissa muun muassa opetetaan lyömään eläimiä. 

Kirjassa myös ihmetellään, miksi erilaisille tiloille tai etenkin teurastamoihin on niin vaikea päästä ottamaan kuvia ja kyselemään kysymyksiä, jos kerran mitään salattavaa ei ole. 

Rakkaat eläimet

Kritiikkiä saa moni muukin taho, kuten harhaanjohtavat mainokset, kauppojen markkinointikoneisto ja lihantuottajien etujärjestö.

Lihatuotteiden mainokset kertovat valheellisesti onnellisista tuotantoeläimistä. 

Kaupoissa vegaaniset tuotteet ovat puolestaan lähes aina kalliimpia kuin ei-vegaaniset, sillä esimerkiksi lihaa imitoivien kasviproteiinien hintaan lisätään moninkertainen voittomarginaali lihatuotteisiin verrattuna. 

Lihantuottajat puolestaan ovat tuottajajärjestöineen hyvinkin äänekkäästi puolustamassa lihantuotantoa milloin milläkin verukkeella. 

Lihasta suuret päästöt

Eläintuotannon julmuudesta päästään sen päästövaikutuksiin. 

Lihan tuottaminen vie paljon resursseja: vettä, rehua, sähköä ja polttoainetta. Esimerkiksi kilo sianlihaa vaatii noin 3,5 kiloa erilaisia kasveja eläimen kasvatusvaiheessa. Sianlihan ilmastovaikutus on kahdeksankertainen vaikkapa tofuun verrattuna. 

Kaikkein suurimmat päästöt syntyvät naudanlihan tuotannossa. Nautakilon päästöt ovat niin korkeat, että sama päästö saavutetaan 41 kilolla härkäpapua ja 32 kilolla kauraa. 

Suomen pelloista lähes kolmannes käytetään nurmirehun tuotantoon naudoille. Kotimaisista viljoista noin 60 prosenttia syötetään eläimille eikä ihmisille.

Lisäksi ulkomailta tuodaan eläimille esimerkiksi soijaa. 95 prosenttia Suomeen tuodusta soijasta menee kirjan tietojen mukaan rehuna sika- ja siipikarjatuotantoon. 

Kysymys huoltovarmuudesta

Kirjassa tyrmätään myös yleisesti hellitty ajatus omavaraisuudesta, joka on tärkeää Suomen huoltovarmuudelle. 

Suomalainen ruoka on kirjoittajien mukaan “todellisuudessa täysin riippuvainen tuonnista”. Lannoitteet, kasvinsuojeluaineet ja polttoaineet kun tulevat pääosin ulkomailta. 

Tosin tämä ongelma koskee myös kasvinviljelyä, kirjassa kerrotaan mutta lisätään, että kasvien syönti ylipäätään tarvitsee vähemmän resursseja kuin lihansyönti. 

Ääriajattelua vai valtavirtaa?

Kirjassa on valtavasti tietoa, joka varsin vakuuttavasti puhuu kasvissyönnin puolesta lihansyöntiä vastaan. 

Lukijaa häiritsee välillä se, että kirjoittajat ovat turhankin opettajamaisia. Olisin myös toivonut enemmän vastapuolen kommentteja, jotta kirjan sanoman uskottavuus olisi ollut vahvempi. Sinänsä voin kuvitella, että kirjoittajat ovat varsin hyvin selvittäneet kirjansa faktat. 

Kirjoittajat kysyvät, ovatko he ääriajattelijoita. 

Erään koulun rehtori kun oli kieltänyt Benjaminin tulon kouluun luennoimaan aiheesta, koska koulu ei suvaitse ääriajattelijoita. 

Eläintuotannon kritisoiminen on muutoinkin vaikeaa, kirjoittajat toteavat. Heidän mielestään pääsyyllinen tässä on Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK, joka on “aktiivisesti tukahduttanut kriittisen keskustelun”. 

Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille

Pärjääkö päiväkotilapsi pelkällä kasvisruoalla? Professori muistuttaa, mikä "keskustelussa usein unohtuu"

Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"

Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä – lääkäri perustelee, miksi

Lisää aiheesta:

60 satoa jäljellä – uutuuskirja avaa, mitä lapsemme syövät 30 vuoden päästäVuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunut5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaaVähemmän lihaaSoveltuuko vegaaniruokavalio kasvavalle? Asiantuntijoita epäilevällä kannalla: "Kentän ääntä voisi kuvailla epävarmaksi"Liha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi
KasvisruokavalioKirja-arviotTietokirjallisuusMielipiteet

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruokavalio
  • 23.10.08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 13.10.14:25
    Ruoka

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 20.9.17:34
    Ruoka

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa