Monen suositun hedelmän ja vihanneksen viljely rasittaa ympäristöä yllättävän paljon. Epäekologisin ruokalaji on kuitenkin edelleen liha.
Kaikin puolin oikeaoppisesti ja hyvin syöminen ei todellakaan ole helppoa.
Luonnonsuojelijat, ravitsemustietäjät ja terveysviranomaiset kannustavat suosimaan kasviksia, mutta mitä pitäisi ajatella esimerkiksi siitä, että monen trendihedelmän viljelyssä tuhlataan valtavia määriä vettä alueilla, joilla siitä on muutenkin pulaa?
MTV Uutiset kertoi keskiviikkona, että uusien avokadoviljelmien tieltä kaadetaan metsiä, perinteisiä viljelykasveja korvataan avokadolla ja hedelmän kuljetusmatkat eri puolille maailmaa ovat pitkiä ja kuluttavat luonnonvaroja. Lisäksi avokadon viljely kuluttaa tuhat litraa vettä kiloa kohti. Vieläkin enemmän vettä käytetään taatelien, maapähkinöiden, oliivien ja riisin tuotannossa.
Kasvismaailman pahis on veden käytön puolesta suklaa. Sen tuotannossa vettä tuhlaantuu peräti 24 000 litraa kiloa kohti. Lisäksi suklaan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa. Työtä tehdään myös epäinhimillisissä oloissa; työntekijät altistuvat muun muassa torjunta-aineille.
Liha on pahin
Kasvisten synnit ovat kuitenkin vähäisiä lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden, kuten juuston, rinnalla.
WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertookin, että lihankulutuksen vähentäminen on tärkein päivittäinen ympäristöteko.
– Lihalaatujen välillä on eroja, mutta pääsääntö on se, että jos korvaa osan lihasta kasviperäisellä ruualla, ympäristövaikutukset voivat tippua useita kymmeniä prosentteja.
Nikulan mukaan valtaosa lihantuotannon ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannossa, eli peltoviljelyssä ja eläintenpidossa. Esimerkiksi viime vuosina tuhotuista sademetsäalueista jopa 80 % on nyt laidunmaana ja loput karjalle kasvatettavan rehun viljelymaana.

