Rakennusalan synkät uutiset jatkuvat: Lehto Groupin kolme tytäryhtiötä konkurssiin, kaksi kohdetta kesken

Miten rakennusalan vaikeudet näkyvät omaa kotiaan rakentavien projektissa? 2:46
Katso myös: Miten rakennusalan vaikeudet näkyvät omaa kotiaan rakentavien projekteissa? Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Malmen perheen työmaalla Kirkkonummella.

Rakennusalan synkät uutiset ovat saaneet jatkoa, kun rakennusyhtiö Lehto Group ilmoitti tänään tiistaina sen kolmen tytäryhtiön konkurssista.

Lehto Group kertoi, että Lehto Asunnot, Lehto Tilat ja Lehto Korjausrakentaminen -yhtiöillä ei enää ole riittävää rahoitusta toimintansa jatkamiseen. 

Lehdon tytäryhtiöistä Lehto Components ja Insinööritoimisto Mäkeläinen jatkavat toimintaansa.

Lehto Groupin kertoo pyrkineensä löytämään erilaisia rakenteellisia ja omistuksellisia ratkaisuja, jotta se kykenisi selviytymään haastavassa rakentamistoimialan markkinatilanteessa. 

Joulukuussa emoyhtiö tiedotti operatiivisten tytäryhtiöidensä myynnin kariutumisesta. Yhtiö arvioi jo tuolloin, että ilman lisärahoitusta tai uusien projektien tulovirtaa se ei selviydy maksuvelvoitteistaan tämän vuoden koko ensimmäisen neljänneksen ajan.

Konserni kertoi arvioivansa vaihtoehtoja emoyhtiön ja jäljelle jäävien tytäryhtiöiden toiminnan jatkamiseksi, myymiseksi tai järjestelemiseksi uudelleen. Tähän sisältyy myös emoyhtiön saneerauskelpoisuuden edellytysten arviointi ja mahdollinen siirtyminen uusille liiketoiminta-alueille.

Tytäryhtiöiden konkurssien taustalla on osin rakennusalan kehno tilanne. Lehdolla on kuitenkin ollut jo aiemmin vaikeuksia, jotka liittyvät konsernin nopeaan kasvuun ja riskien hallintaan.

– Ennen kaikkea kasvu oli liian iso siihen nähden, miten oli resursseja ja kompetenssia tiettyihin liiketoimintoihin. Siinä olivat ne suurimmat syyt, joita on sitten lähdetty heti korjaamaan, konsernin toimitusjohtaja Juuso Hietanen kertoo STT:lle.

–  Asiat oli jo hyvin pitkälti korjattu, kun markkina antoi lisäsysäyksen.

Suurin osa liikevaihdosta

Lehto Group kertoo, että konkurssiin ajautuneet tytäryhtiöt ovat käytännössä kattaneet kokonaan sen asuntojen ja toimitilojen rakentamista koskevat liiketoiminnat. 

Ne ovat muodostaneet myös suurimman osan konsernin liikevaihdosta. Työntekijöitä niillä on Hietasen mukaan 214.

– Keskeneräisiä projekteja on tällä hetkellä hyvin vähän. Vain yksi Oulussa ja yksi Helsingissä, Hietanen jatkaa.

Molemmat keskeneräiset projekti ovat asuinkerrostaloja. Hietanen kertoo, että muut projektit ovat jo valmistuneet tai niiden jatkumisesta eri tavalla on sovittu asiakkaiden kanssa jo aikaisemmin.

Hietanen muistuttaa, että tästä eteenpäin keskeneräisiä asioita hoitaa konkurssipesän hoitaja tilaajien kanssa.

– Kaikkien etujen mukaista on yleensä, että ne jatkuvat mahdollisimman keskeytyksettä loppuun saakka, yleensä joko konkurssipesän kautta tai tilaajan nimissä.

Lehto Groupilla on yhteensä viisi tehdasta Oulaisissa, Iissä, Siikajoen Luohualla ja Hartolassa. Hietasen mukaan tällä hetkellä tehtaiden toiminnot on keskitetty Oulaisiin ja Hartolaan ja muut tehtaat on suljettu.

Konsernin tehdastuotannon yksikön Lehto Componentsin osalta arvioidaan toiminnan jatkamista, myymistä tai järjestelemistä uudelleen.

"Hankala tilanne"

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, ettei konkurssiuutinen tullut yllätyksenä.

– Ikävä kyllä ei yllätys, mutta ei pörssiyhtiön konkurssi ole aivan tavallistakaan. Kertoo rakennusalan syvistä haasteista, Brotherus arvioi.

– Hankala tilanne keskeneräisten kohteiden asiakkaille ja alihankkijoille. Kohteissa on pk-yrittäjiä mukana tuotantoketjuissa.

Lue myös:

    Uusimmat