Jälleen yksi rakennusyhtiö hakee konkurssia

Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta" 1:51
Katso myös: Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta"

Yhtiön edustajan mukaan kolmen asunnon valmistuminen jää konkurssipesän hoidettavaksi.

Vantaalainen rakennuskonserni Sajucon on ilmoittanut hakeutuvansa suurilta osin konkurssiin maksukyvyttömyyden vuoksi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta vahvistetaan STT:lle, että konsernin emoyhtiön Sajucon Asset Managementin konkurssihakemus on vastaanotettu, mutta sitä ei perjantaina aamupäivään mennessä ollut vielä käsitelty.

Konsernin verkkosivujen mukaan ainoastaan sen tytäryhtiö Sajucon Rakennus jatkaa toimintaansa.

–  Yhtiöiden taloudellinen tilanne on heikentynyt syksyn edetessä nopeasti, eikä kannattavuutta ja maksuvalmiutta saatu merkittävistä sopeutustoimenpiteistä huolimatta parannettua riittävän tehokkaasti, todetaan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Kolme asuntohanketta konkurssipesän vastuulle

Sajuconilla on verkkosivujensa mukaan parhaillaan kesken kaksi rakennushanketta, joissa on seitsemän asuntoa. Näistä neljän pitäisi valmistua vielä tässä kuussa.

Yhtiön viestinnästä vastaava Johannes Heikkilä kertoo STT:lle, että kolmen asunnon loppuunsaattaminen jää konkurssipesälle.

–  Tässäkin kohteessa on hyvät edellytykset projektin loppuun saattamiseen. Valtaosassa toteuttamistamme kohteista on asetettu vakuudet asuntojen ostajien turvaksi nimenomaan tällaisten tilanteiden varalta, Heikkilä vastaa sähköpostitse.

Yhtiöstä ei suostuttu puhelinhaastatteluun.

Tilinpäätöstietojen mukaan emoyhtiö Sajucon Asset Management on tehnyt viime vuosina voitollisia tuloksia. Vielä viime vuonna konsernin liikevaihto oli vajaat 115 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 1,3 miljoonaa.

Yhtiön rahat ja pankkisaamiset kuitenkin hupenivat vuoden aikana merkittävästi: vuoden 2021 lopussa näitä oli taseeseen kirjattu noin 8,2 miljoonaa euroa, mutta viime vuoden lopussa enää noin 830  000 euroa.

Korot kurittaneet rakennusalaa

Rakennusalan yhtiöiden konkurssit ovat Tilastokeskuksen mukaan yleistyneet tänä vuonna. Yksi merkittävä syy on korkojen voimakas nousu, jonka taustalla on Venäjän Ukrainassa käynnistämä hyökkäyssota ja sodan kiihdyttämä inflaatio.

Aiemmin tänä vuonna muun muassa suuri omakotitalojen valmistaja Jukkatalo on hakeutunut konkurssiin.

Lue myös:

    Uusimmat