Yksi Suomen suurimmista rakentajista ahdingossa: Laskut myöhässä ja toimitusvaikeuksia – myös aliurakoitsijat reagoineet maksuviiveisiin

Pallas Rakennus on viime vuosina tehnyt tappiota, minkä seurauksena yhtiön laskuja on maksamatta ja maksujaan odottavat aliurakoitsijat ovat jättäneet saapumatta paikalle.

Suomen suurimpiin rakentajiin kuuluva Pallas Rakennus on kurjassa kunnossa. Sillä on useita rekisteröityjä maksuviiveitä, joten epäilyt sen kyvystä selviytyä ovat heränneet.

Pallas Rakennus ja sen edeltäjä SSR Group tekivät tappiota vuosina 2016, 2017 ja 2018, ja tappioputki saa jatkoa vuonna 2019. Sen rahoituksen saanti tiukentui jo viime vuonna.

Uudisrakentamisen ennätysvuonna 2018 konserni teki 181,2 miljoonan euron liikevaihdolla 9,8 miljoonan euron tappion. Tänä vuonna liikevaihto laskee noin 150 miljoonaan euroon, eikä tuloskehitys tyydytä.

– Meillä on ollut heikkoja hetkiä ja taloudellisia ongelmia. Viime vuoden tappio sisältää merkittäviä alaskirjauksia aiemmilta tilikausilta, ja tänäkin vuonna tulos jää heikoksi”, summaa Pallas Rakennuksen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne.

Toimitusjohtaja torjuu konkurssihuhut

Ongelmia on, koska tilinpäätöksen perusteella konsernin omat pääomat olivat viime vuoden lopussa 7,6 miljoonaa euroa pakkasella. Neljä viikkoa sitten sen Etelä-Suomen-alue¬yhtiö raportoi kaupparekisteriin osakepääoman menettämisestä.

Lautarinne sanoo, että viime kuukausina kassavirta on vahvistunut ja uutta työkantaa on saatu lisää. Konkurssihuhut toimitusjohtaja torjuu.

– Erittäin sitoutuneet omistajamme ovat vakauttaneet lainojaan oman pääoman ehtoisiksi. Uudet omistajat ovat sijoittaneet meihin yli 20 miljoonaa euroa, ja olemme nousemassa pintaa kohti.

– Fokus on kassavirrassa ja tulosparannuksessa. Tervehdytämme yrityksen, eikä periksi anneta.

Työt seisovat

Pallas Rakennus on ajautunut pahaan rakoon, sillä osa sen työmaista on ollut pysähdyksissä. Työt ovat seisoneet Järvenpäässä, Helsingissä ja Vantaalla, mutta kohteita käynnistetään uudelleen.

Pysähtyneitä työmaita ei enää ole, mutta vaikeudet Lautarinne myöntää. Alueyhtiöillä on ollut maksuhäiriömerkintöjä.

– Laskut ovat olleet myöhässä, sillä meillä on ollut ongelmamme rahoituksessa. Ne taas ovat johtaneet toimitusvaikeuksiin, ja aliurakoitsijat ovat reagoineet maksuviiveisiin.

Ikäväksi tilanteen on tehnyt se, etteivät maksujaan odottavat aliurakoitsijat ole aina ilmestyneet työmaille. Koska aliurakoitsijoilla on kädet täynnä töitä, niiden saatavuus on muutenkin tiukalla.

– Ostolaskuja on yhä maksamatta, mutta alueyhtiöiden taloudellinen kunto vaihtelee. Osa on huonommassa, osa taas varsin hyvässä kunnossa, Lautarinne kertoo.

"Laadussa meillä ei ole valittamista"

Asuntosijoitusyhtiö Kojamo kertoi torstaina, että Pallas Rakennuksella on ollut vaikeuksia pysyä aikataulussa. Pallas rakentaa Kojamon vuokrakohteita Helsingin Kruunuvuorenrannassa, Vantaan Jokiniemessä ja Järvenpään Pajalassa.

– Pallaksen laadussa meillä ei ole valittamista, Kojamo viesti.

Pallas Rakennus kantaa tulosta rasittavaa historiaa. Kesällä 2018 SSR Group muutti nimensä Pallas Rakennukseksi, ja samalla omistus ja johto uudistettiin.

Huhtikuussa 2018 konsernin omistus siirtyi yrittäjä Pertti Yliniemen johtamalle sijoittajaryhmälle. Entinen pääomistaja Mika Wilenius myi osuutensa yhtiöstä, mutta jätti syksyllä 2018 Pallas Rakennusta koskevan konkurssihakemuksen.

– Wileniukselle maksettavat korot olivat myöhässä, vaikka lainasaatavat oli maksettu. Korotkin maksettiin, eikä konkurssihakemukselle ollut perusteita”, Lautarinne sanoo.

Taustalla on paljon pahaa verta, sillä Verohallinto pyysi vuonna 2018 poliisia tutkimaan, ovatko SSR Groupiin kuuluvan Salpausselän Rakentajat Oy:n vastuuhenkilöt syyllistyneet törkeään veropetokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Tutkimusten kärki osuu SSR:n vanhaan pääomistajaan. Vuoden 2018 toimintakertomuksessa mainitaan, että aiempien omistajien operaatioiden epäselvyydet ovat vaikeuttaneet konserniyhtiöiden toimintaa.

– Vanhan SSR:n työkanta on ollut tappiollista. Vanhat kohteet ovat olleet meille taloudellisesti raskaita, mutta viimeinen niistä luovutetaan joulukuussa, Lautarinne kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja