Mainos

Rakennus ja teollisuus vaarallisimmat alat

Vuosina 1999-2004 työpaikkatapaturmissa kuoli 171 henkilöä. Näistä surmansa saaneista neljä viidesosaa oli aliurakoitsijan palveluksessa.

Työpaikkakuolemat ovat yleisimpiä rakennuksilla ja teollisuudessa. Vuosina 1999-2004 työpaikoilla kuolleista 171 henkilöstä noin puolet työskenteli sellaisissa paikoissa, joissa on useita työnantajia.

Yhteisillä työpaikoilla sattuneissa kuolemantapauksissa oli 20 prosenttia enemmän tapaturmatekijöitä kuin muissa tutkituissa tapauksissa. Näin kertoo VTT:n ja Työterveyslaitoksen tuore tutkimus, jonka mukaan useiden keskinäisten työnantajien toiminta lisää yhteisen työpaikan riskejä.

VTT:n ja Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan vuosina 1999-2004 työpaikkatapaturmissa kuoli 171 henkilöä. Näistä neljä viidesosaa oli aliurakoitsijan palveluksessa.

Tutkimuksen mukaan työntekijän omalla työnantajalla on tärkeä vastuu omista työntekijöistään, olkoon se sitten pääurakoitsija tai aliurakoitsija.

Puutteita löytyi sekä asenteissa, tiedonkulussa että yhteistyössä.

- Tehtäviä ei suunnitella tarpeeksi pitkäjänteisesti ja sitten miehet ajattelee sillä lailla, että se on hyvä työntekijä, joka on Tarzan. Siihen pitää puuttua, että turhaa riskiottoa pitäisi saada paljon pienemmäksi, pääluottamusmies Teppo Rautiainen NCC:ltä kertoo.

Myös vastuukysymykset hämärtyvät alihankinnan ketjuuntumisen myötä.

- Yhtenä osasyynä on myös tämä vastuunsiirtäminen aliurakoitsijoille ja työn ketjuttaminen, pitkät ketjut, joissa työsuojelu ei yksinkertaisesti vain toteudu, työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta kertoo.

Myöskään kokeneet työntekijät eivät tunnistaneet työn ja työympäristön vaaratekijöitä ja ottivat myös riskejä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.