Rakel Liekki: Vaikeneminen voi olla kiusaamista

Kuvataiteilija ja toimittaja Rakel Liekki on aina puolustanut heikompia. Myös taiteilijan ura aikuisviihteen parissa lähti liikkeelle halusta saada vaiennetun väestöryhmän ääni esille.

Kun kuvataiteilija ja toimittaja Rakel Liekki puhuu, hän puhuu painavaa asiaa. Tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön puolesta kamppaileva nainen uhkuu vakavista puheenaiheista huolimatta positiivista energiaa.

Sellainen Liekki on ollut aina. Kun kuvataiteilijana ja toimittajana itsensä elättävä nainen oli vielä pikkutyttö, hän puolusti koulukavereitaan jälki-istunnonkin uhalla. Samaa määrätietoisuutta Liekistä löytyy yhä, vaikka toisinaan olisi helpompaa olla hiljaa.

– Ajattelen kuitenkin niin, että passiivisuuskin on jollakin tavalla aktiivisuutta. Jos ihminen ymmärtää sen, että katsomalla sivusta voi syyllistyä myös syrjimiseen ja kiusaamiseen, niin on helpompaa ylittää kynnys puuttua asioihin. Olemalla hiljaa voi mahdollistaa ikävien asioiden tapahtumisen, Rakel sanoo.

Liekki uskoo, että hänellä on pienestä pitäen ollut korostunut tarve puhua niiden puolesta, jotka eivät itse pysty puolustamaan itseään.

– Siihen liittyy ajatus siitä, että pikemminkin puolustaa sitä joka makaa maassa kuin menee potkimaan häntä porukalla, taiteilija sanoo.

Liekki ihastuu rehellisiin ihmisiin

Liekki on tunnettu paitsi kuvataiteilijana ja toimittajana, myös urastaan aikuisviihteen parissa. Kokeilu lähti liikkelle, paitsi taideprojektina, myös siksi että Liekki halusi saada hiljaisena pidetyn väestönosan äänen esille.

– Oli hirveän ristiriitaista, että ihmiset kuluttivat laillista viihdettä ja tunsivat siitä hirveätä syyllisyydentuntoa ja toisaalta niillä ihmisillä, jotka aikuisviihdettä tekivät, ei ollut omaa ääntä. Suomalaiset naispuoliset aikuisviihteen tekijät esiteltiin tuohon aikaan vahvasti lähinnä etunimillä eikä kukaan kuunnellut mitä sanottavaa heillä oli. Onhan se pöyristyttävää, että on ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista ääntä, Liekki sanoo.

Painavista puheista huolimatta Liekistä välittyy aitoa elämäniloa ja positiivisuutta. Valoisaan maailmankatsomukseen hän ihastuu itsekin.

– Ihastun rehellisiin ihmisiin, jotka osaavat iloita pienistä asioista. Mielestäni elämä on lähtökohtaisesti sitä miten sen itse ajattelit kokea. Jokaisessa pilvessä voi yrittää nähdä kultareunan, Liekki sanoo.

Katso myös Shannen tahtoo naimisiin

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja