Mainos

Rajut taistelut riehuvat Tora Borassa

Taistelut riehuvat yhä Tora Borassa. Taleban menetti viimeisen hallitsemansa maakunnan.

Raskaat amerikkalaiset B-52-pommikoneet jatkoivat Toran Boran alueella piileskelevien al-Qaidan sotilaiden pommittamista myös tänään, kertoivat paikalla olevat toimittajat.

Komentaja Mohammed Aminin mukaan bin Ladenin on täytynyt poistua luolastotukikohdastaan Tora Borassa.
Taistelua Talebania vastaan taistelevien joukkojen ja al-Qaidan soturien välillä käytiinkin tänään läheisissä metsissä. Uutistoimisto AFP:n haastattelema komentaja sanoi olevansa "100-prosenttisen varma", että terrorismista syytetty Osama bin Laden piileskelee alueella.

Talebania vastaan taistelevien joukkojen tiedottajan mukaan bin Laden johtaa "henkilökohtaisesti" puolustustaistelua, ja hänen alaisuudessaan kerrotaan olevan noin tuhat taistelijaa. -Hän (bin Laden) on varmuudella täällä. Amerikkalaiset koneet ovat pommittaneet säännöllisesti ja ankarasti tappaakseen hänet, Mohammed Amin kertoi satelliittipuhelimitse uutistoimisto Reutersille.

Taleban menetti viimeisenkin maakunnan

Taleban-liike luovutti tänään vallan liikettä vastaan taisteleville joukoille viimeisessäkin sen hallussa olleessa maakunnassa, Kaakkois-Afganistanin Zabulissa. -Talebanin hallinto Afganistanissa on täydellisesti päättynyt, Pakistanissa toimiva AIP-uutistoimisto kirjoitti.

Taleban luovutti Zabulin hallinnan samoilla ehdoilla kuin naapuriosavaltiot Kandaharin ja Helmandin, joiden hallinnan se menetti jo aiemmin. Ehdot neuvoteltiin pataanijohtaja Hamid Karzain kanssa. Karzai on nimitetty maan väliaikaishallinnon johtoon.

USA:n pommi harhaan

Al-Qaedan asemia Afganistanin itäisillä vuorilla piirittävän afgaanikomentajan mukaan kolme hänen taistelijoistaan sai erehdyksessä surmansa Yhdysvaltain pommituksessa viime vastaisena yönä.

Pakistanissa toimiva afgaaniuutistoimisto AIP kertoi taistelukoneiden pudottaneen vuoristoon pommien lisäksi myös tarvikkeita laskuvarjoilla. Bin Ladenin piirittäjille ilmeisesti tarkoitetuista varusteista ei ollut tarkempaa tietoa.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja kenraali Richard Myers sanoi tänään, että amerikkalaiset kuitenkin tietävät osapuilleen Osama bin Ladenin olinpaikan. -Takaa-ajo jatkuu, Myers sanoi televisiohaastattelussa. -Uskomme tietävämme osapuilleen missä hän. Varmoja emme voi olla, mutta uskomme tietävämme.

Myers sanoi amerikkalaisten uskovan, että bin Laden ja Taleban-johtaja mullah Mohammad Omar ovat edelleen Afganistanissa. -Uskomme samalla lailla tietävämme, millä suhteellisen laajalla alueella hän on ... ja jatkamme Talebanin johdon, emme pelkästään Omarin, takaa-ajoa.

Kandaharin hallinnasta sopu

Kilpailevien ryhmien kiista Kandaharin kaupungin hallinnasta Taleban-liikkeen sotureiden vetäydyttyä ratkesi vihdoin tänään.

Asiasta kertoi Afganistanin väliaikaishallinnon johtoon valittu Hamiz Karzai. Karzai sanoi välittäneensä onnistuneesti mullah Naqibullahin ja entisen kuvernöörin pataanijohtaja Gul Aghan välisissä neuvotteluissa.

Taleban luovutti vetäytyessään kaupungin Naqibullahille, jolla on myös YK:n avulla neuvotellun väliaikaishallinnon mandaatti. -Sovittiin, että Gul Agha vastaa turvallisuudesta ja hallinnosta Kandaharissa, kunnes Afganistaniin nimitetään pysyvä hallinto, Karzai sanoi.

Yhdysvaltojen viranomaiset ilmoittivat tänään, että myös vaikutusvaltainen uzbekkijohtaja Abdul Rashid Dostum oli vihdoin lupautunut yhteistyöhön väliaikaishallinnon kanssa.

Apua rajan yli

Humanitaarista apua kuljettava tavarajuna ylitti tänään rajan Uzbekistanista Afganistaniin. Avustuskuljetus merkitsi samalla yli neljä vuotta suljettuna olleen niin kutsutun Ystävyyden sillan avaamista.

Tavarajunan noin 15 vaunun lastina oli muun muassa viljaa ja jauhoa. Sillan avaamisen odotetaan lisäävän huomattavasti Afganistaniin toimitettavan avun määrää.

Amudarjajoen ylittävän sillan avaamisesta ilmoitettiin eilen Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin ja Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin neuvottelujen päätteeksi. Uzbekistan on aiemmin torjunut YK:n ja avustusjärjestöjen vetoomukset sillan avaamiseksi turvallisuussyihin vedoten. Uzbekistanin johto pelkäsi islamilaisten ääriainesten soluttautuvat siltaa pitkin maahan järjestämään vallankumousta.

Neuvostoliitto rakensi Ystävyyden sillan Afganistanin sotatoimiaan varten. Viimeiset Afganistanissa olleet neuvostojoukot vetäytyivät maasta siltaa pitkin 1989.

Washington Post: Video paljastaa bin Ladenin syyllisyyden

Taisteluiden vielä raivotessa bin Laden syyllisyydestä on Washington Postin mukaan löytynyt lisää viitteitä. Afganistanilaisesta kodista löytynyt videonauhoitus liittää tänään ilmestyneen lehden mukaan Osama bin Ladenin selkeästi New Yorkissa ja Washingtonissa tehtyihin terrori-iskuihin. Tiedot onsaatu lehden haastattelemilta amerikkalaisilta virkamiehiltä.

Jalalabadista löytyneellä 40-minuuttisella amatöörivideolla bin Laden muun muassa toteaa, että tuhot World Trade Centerissä olivat paljon hänen odotuksiaan suuremmat. Bin Laden ylistää jumalaa odotettua paremmasta menestyksestä ja käyttää sanamuotoja, jotka osoittavat hänen tunteneen terrori-iskujen taustalla olleet suunnitelmat, amerikkalaisvirkamiehet toteavat. -On selvää, että bin Laden ei vain tiennyt suunnitelmista vaan oli myös vastuussa suunnittelusta, eräs nimettömänä pysynyt virkamies sanoo Washington Postille.

Viranomaiset olivat aluksi epäilleet videonauhoitusta väärennökseksi, mutta ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntojen jälkeen he vakuuttuivat sen aitoudesta. Omissa viesteissään bin Laden on ylistänyt syyskuun terrori-iskuja mutta kiistänyt samalla olleensa niiden takana.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.