Mainos

Raju myräkkä Yhdysvaltojen itärannikolla - lunta jopa 80 senttiä

Yhdysvaltojen itärannikkoa riepottelee ennätysluokan lumimyräkkä.

Pääkaupunki Washingtonin alueelle on kerrottu tulleen lunta jo 70-80 senttiä. Lumiennätys alueella on vuodelta 1922, jolloin lunta satoi 71 senttiä.

Amerikkalaisten "Snowpocalypseksi" ja "Snowmageddoniksi" kutsuman lumimyräkän takia sadat tuhannet alueen asukkaat ovat ilman sähköä, kun raskas lumi on kaatanut puita sähkölinjoille. Sääoloja pahentaa voimakas tuuli.

Liikenneyhteydet ovat lähes kokonaan poikki, ja asukkaita on kehotettu välttämään omilla autoilla liikkumista. MTV3:n Washingtonin-kirjeenvaihtajan Päivi Sinisalon mukaan tienvarret ovat täynnä hylättyjä autoja.

Lumentulo alueella jatkuu yhä ja sen ennustetaan päättyvän aikaisintaan yöllä Suomen aikaa. Lisäksi luvassa on tavallista kireämpää pakkasta ensi viikoksi. Tilannetta helpottaa jonkin verran se, että maanantai on virallinen vapaapäivä ja näin teiden aukaisuun saadaan yksi päivä lisää.

Paikalliset asukkaat ovat varautuneet myrskyyn hamstraamalla ruokaa ja vettä kaupoista. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä varautumaan pysyttelemään sisätiloissa jopa viiden päivän ajan.

Kylmän ja lämpimän ilmamassan törmäys

Esimerkiksi Suomessa lunta ei sada Yhdysvaltojen itärannikon kaltaisia määriä kerralla. MTV3:n ja Forecan meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että syynä on kylmän ja lämpimän ilmamassan yhteisvaikutus.

- Suomi on tällainen matalapaineiden hautausmaa, kun taas Yhdysvalloissa aivan mantereen eteläpuolella Meksikonlahden pinta on yli 20-asteinen jopa talvella. Sieltä on tullut kostea, hyvin lämmin tuulahdus, joka on törmännyt mantereen yllä olevaan kylmään ilmamassaan. Siksi nuo valtavat sademäärät.

Uutisia talvimyrskyistä ja kovista pakkasista on viime aikoina tullut eri puolilta pohjoista pallonpuoliskoa.

- Tänä talvena pohjoisella pallonpuoliskolla napapyörre on ollut heikompi eli kylmä ilma on päässyt valumaan arktiselta alueelta etelämmäksi. Se selittää pakkaset ja sen, että suurempi osa sateista on tullut lumena, Rintaniemi kertoo.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Kymmenen uutiset 6.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.