Rajavartiolaitos valmistautuu torjumaan tuhansien ihmisten laajamittaisen maahantulon itärajalla

Rajavartiolaitos valmistautuu torjumaan tuhansien ihmisten maahantulon 2:10
Video: Rajavartiolaitos valmistautuu torjumaan tuhansien ihmisten maahantulon.

Suomi on valmistautunut itärajan ylittäjien laajamittaiseen maahantuloon hankien sulaessa.

Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Marko Saareksin mukaan rajavartiolaitos varautuu samankaltaiseen hybridioperaation, mikä nähtiin marraskuussa 2021 Puolan, Latvian ja Liettuan rajalla.

– Valko-Venäjä järjesteli Puolan ja Liettuan rajoille tuhansia ihmisiä, jotka ylittivät maastorajan laittomasti.

Saareks kertoo, että Liettua ja Puola käyttivät tässä joukkojenhallintaa tarkoitettua henkilöstöä, fyysisiä esteitä ja muita keinoja, joilla pystytään massamainen ihmisten liikkuminen pysäyttämään. 

– Lainsäädännössä on tiettyjä keinoja, mutta Suomessa ei ole mahdollista käyttää kaikkia niitä keinoja, mitä Puola ja Liettua käyttivät.

Suomessa ei ole mahdollista rajoittaa tulijoiden määrää samalla tavalla kuin näissä maissa.

–  Puola ja Liettua kontrolloivat turvapaikanhakemusten määrää eli maat eivät ottaneet kaikkia pyrkijöitä vastaan. Heillä oli myös käytössä toisenlaisia välineitä, esimerkiksi vesitykki.

Marko Saareksin mukaan laajamittaiseen maahantuloon osallistuneet voitaisiin ottaa kiinni ja saattaa kontrolloidusti turvapaikkakäsittelyyn eli joko käännytetään tai otetaan turvapaikkakäsittelyyn.

– Käännyttäminen on mahdollista nykylainsäädännön mukaan vain siinä tapauksessa, että henkilö ei hae turvapaikkaa eikä hänellä ole maahantulonedellytykset kunnossa.

Rajavartiolaitos on harjoitellut poliisin kanssa laajamittaista joukkojenhallintaa.

– "Push-backiin" eli turvapaikanhakijoiden työntäminen takaisin Venäjälle ei ole nykylainsäädännön mukaan mahdollista.

Tiedustelutieto kertoo tuhansista

Saareksi mukaan Suomen ja muista maista saadun tiedustelutiedon mukaan voidaan arvioida, että itärajan välittömässä läheisyydessä ei ole mahdollisia turvapaikanhakijoita.

– Tiedustelutiedon mukaan heitä olisi rajan lähellä olevissa asutuskeskuksissa kuten Viipurissa ja Pietarissa, joista on suorimmat ja nopeimmat yhteydet erityisesti Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille.

Saareksin mukaan Suomeen on tullut tammikuussa laittomasti Venäjältä maastorajan yli 33 henkeä, jotka tulivat Imatralta, Nuijamaalta ja Parikkalasta.

– Tämä ei ole muodostunut laajamittaiseksi ilmiöksi. Meillä ei ole havaintoja siitä, että Venäjän viranomaiset olisivat näiden tammikuun tapauksen taustalla, muuta sitä ei myöskään voida poissulkea.

Saareksin mukaan Venäjän viranomaisten kanta luvalliseen maastapoistumiseen ei ole muuttunut eli siirtolaiset voivat yhä poistua Venäjältä paperien ollessa kunnossa.

Itäraja pysyy suljettuna nykyisillä päätöksillä 11. helmikuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat