Puola huolissaan: Kreml koordinoi taas hyökkäyksiä Valko-Venäjän-rajalle – "Väkivalta sotilaita ja rajavartijoita kohtaan on kasvanut"

Puola huolissaan: Kreml koordinoi taas hyökkäyksiä Valko-Venäjän-rajallemme 1:58
Katso video: Puola huolissaan: Kreml koordinoi taas hyökkäyksiä Valko-Venäjän-rajallemme

Puola lähettää 2 000 sotilasta Valko-Venäjän rajalle tehostamaan rajavalvontaa ja estämään laittomia rajanylityksiä. Puolan mukaan Valko-Venäjä käyttää jälleen köyhiä siirtolaisia lähi-idästä hyväkseen lisätäkseen epävakautta rajalla. Puolan mukaan toimintaa johdetaan Moskovasta.

Kaksi vuotta sitten Puola yllättyi.

Valko-Venäjän rajalle rämpi läpi metsien Lähi-idästä lähteneitä siirtolaisia, jotka uskoivat pääsevänsä Eurooppaan. Pian selvisi, että toiminta oli Valko-Venäjän valtiollisesti järjestämää. Tuli välikohtauksia ja Puolalle tuli kiire sulkea raja. Nyt on taas levotonta.

– Tiedämme kaikki, että Valko-Venäjä on nykyään sotilaallisesti osa uudelleenrakennettua Venäjän -imperiumia, joten nämä hybridihyökkäykset Puolaa vastaan on varmasti koordinoitu Kremlissä, Puolan puolustusministeri Mariusz Blasczak sanoi.

Puola on erityisen huolissaan Valko-Venäjälle siirtyneiden ja Ukrainan taisteluiden karaisemien Wagner-palkkasotilaiden roolista uudessa tilanteessa. Ovatko he siellä - Puola ei oikein tiedä mitä rajan takana tapahtuu.

– Jokaisen rajanylitysyrityksen järjestäjä on Valko-Venäjän rajavartiosto, ja lisäksi yritysten luonne on muuttunut: väkivalta Puolan sotilaita, rajavartijoita ja poliiseja kohtaan on kasvanut, Puolan varasisäministeri Maciej Wasik kertoo.

Puola ei ainakaan vielä usko, että Venäjä, Valko-Venäjä tai Wagner ryhtyisivät suoraan sotilaallisiin toimiin, kunhan luovat levottomuutta.

Venäjä itse kyllä narskuttaa hampaitaan Puolalle.

– Puolan militarisoitumisessa on selviä vaaroja. Puolasta on tullut Yhdysvaltojen Venäjän-vastaisen politiikan pääväline, Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää.

Valko-Venäjällä ja Nato-naapureilla on yhteistä rajaa yli 1200 kilometriä. Liettua ja Latvia ovat pystyttäneet aitaa niin tiiviiksi kuin mahdollista ja valvovat tilannetta.

Maakolmikko on viime viikkoina kokoustanut Valko-Venäjän uhasta, ja mielipide on kaikilla sama: Valko-Venäjän hybridivaikuttaminen vain kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat