18 ihmistä otettu kiinni itärajalla, mukana lapsia – metsästä tullut joukko oli "uupunut ja huollon tarpeessa"

Hallitus jatkoi itärajan sulkua kuukaudella 2:03
Katso: Hallitus jatkoi tammikuussa itärajan sulkua kuukaudella

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on ottanut puolen yön jälkeen tänään torstaina kiinni 18 ihmistä epäiltynä valtionrajarikoksesta.

He olivat ylittäneet rajan maastoreittiä Imatran rajanylityspaikan pohjoispuolella. Rajavartiolaitoksen mukaan joukossa oli miehiä, naisia ja lapsia.

Alustavan tiedon mukaan he olivat kotoisin Lähi-idästä. 

Henkilöt ovat Rajavartiolaitoksen mukaan hakeneet turvapaikkaa.

"Tulijat olivat uupuneita ja huollon tarpeessa"

Toimistoupseeri Ville Kuusisto Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo MTV Uutisille, että tulijat olivat saapuneet rajalle jalkaisin ja olivat uupuneessa kunnossa.

– Pakkanen ei ole nyt kova, mutta metsämaastossa olosuhteet ovat haastavat ja voivat olla niihin tottumattomille vaarallisetkin. Kyllä tämäkin ryhmä oli uupunut ja huollon tarpeessa, Kuusisto kertoo.

Suomen puolella rajalla tulijat saivat Kuusiston mukaan ”lepoa, lämpöä ja ravintoa”. Ryhmä on nyt viranomaisten hallussa.

Kyseessä on Kuusiston mukaan toistaiseksi suurin maastorajan kautta laittomasti maahan tullut ryhmä.

Puhuttaminen kesken

Kuusisto ei kerro tarkemmin siitä, minkäikäisiä lapset olivat ja mikä oli heidän osuutensa tulijoista.

Hän ei myöskään avaa tarkemmin sitä, mitä he ovat kertoneet matkastaan.

– Puhuttaminen ja tutkinta ovat kesken, ja ne ottavat oman aikansa.

Tapahtuma paljastui rajavartioston suorittaman valvonnan tuloksena. Kaakkois-Suomen rajavartiosto jatkaa tapauksen selvittämistä.

Kuusiston mukaan tällä hetkellä ei ole havaintoja uusista tulijoista rajalla. 

Itäraja kiinni

Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat ovat olleet viime vuoden lopusta lähtien henkilöliikenteeltä suljettuina itärajan kasvaneen turvapaikanhakijamäärän vuoksi.

Viime elokuusta lähtien yli 1 300 ihmistä on hakenut turvapaikkaa Suomesta itärajan kautta. 

Kasvaneen turvapaikanhakijamäärän taustalla on Suomen viranomaisten mukaan se, että Venäjän rajaviranomaiset ovat alkaneet päästää Suomen rajanylityspaikoille sellaisia ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa.

Suomen valtionjohdon mukaan kyse on ollut Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridioperaatiosta.

Muitakin luvattomia ylittäjiä ollut

Rajasulun aikana Suomen valtakunnanrajan on ylittänyt myös muita ihmisiä luvatta, ja ihmiset ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa. 

Esimerkiksi aiemmin tammikuussa Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi ottaneensa kiinni 11 ihmistä Lappeenrannasta Joutsenon ja Nuijamaan väliseltä alueelta.

Tuolloin rajavartiosto kertoi, että esitutkinnassa oli tullut viitteitä siitä, että ryhmää olisi Venäjän puolella avustettu rajan ylityksessä.

Lue myös:

    Uusimmat