Mainos

Rajamäki: Tietoja mielenosoittajista käytetään vain esitutkinnassa

Sisäministerin mielestä poliisin toiminta erityisesti Smash Asem -mielenosoituksen tukahduttamisessa ansaitsee täyden tunnustuksen ja kiitoksen.

Sisäministeri Kari Rajamäki on vakuuttanut tänään, että poliisin lauantaina Asem-mielenosoitusten yhteydessä keräämää kuvamateriaalia ja henkilötietoja käytetään vain mahdollisia rikoksia koskevassa esitutkinnassa. Kaikki muu aineisto hävitetään.

Rajamäki joutui vastailemaan poliisin toimintaa koskeviin kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla. Hän painottaa, ettei poliisijohdon selvityksissä ole ilmennyt mitään moitittavaa, mutta kaikki tehdyt kantelut luonnollisesti tutkitaan.

Poliisin toiminta erityisesti Smash Asem -mielenosoituksen tukahduttamisessa ansaitsee sisäministerin mielestä täyden tunnustuksen ja kiitoksen.

Poliisi varautui tilanteeseen ennakkoon tiedossa olevan uhkakuvan perusteella. Rajamäen mukaan kansalaisten turvallisuuteen ja myös omaisuuteen kohdistui vakavasti otettava uhka.

Myös pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että viranomaisten toiminta kestää Suomessa läpivalaisun. Hän sanoo antavansa täyden tuen poliisivoimien toiminnalle Asem-kokouksen turvallisuuden järjestämisessä.

Vanhanen korostaa, että mielenosoituksia järjestettiin parikymmentä. Vain yhdestä puuttui etukäteisilmoitus, eivätkä sen järjestäjät suostuneet neuvottelemaan viranomaisten kanssa. Osanottajilla oli lisäksi mukanaan muun muassa metallitankoja ja -ketjuja.

Smash Asem - mielenosoituksen saartaminen

Poliisin toimet jakoivat mielipiteitä eduskunnassa

Poliisin menetelmät jakoivat mielipiteitä kyselytunnilla. Ne saivat kiitosta Rajamäen lisäksi keskustan ja kokoomuksen riveistä, mutta vasemmistoliiton ja vihreiden kysymykset sisälsivät myös kritiikkiä.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie sanoo suomalaisten luottamuksen poliisia kohtaan perustuneen siihen, että poliisi esiintyy avoimin kasvoin ja katsoo ihmisiä silmästä silmään. Hänen mukaansa massiivisesti varautunut poliisi oli viikonvaihteessa tuntikausiksi suljetuilla kaduilla se, joka esiintyi pelottavasti naamioituneena. Lisäksi poliisi keräsi tietoja täysin sivullisilta ihmisiltä.

Vasemmiston Jaakko Laakso ihmetteli myös, miksi myös täysin rauhallisesti sujuneeseen kansalaisjärjestöjen mielenosoitukseen osallistuneita ihmisiä piti kuvata. Vihreiden Oras Tynkkynen piti outona yhden poliisille ennalta ilmoitetun mielenosoituksen siirtämistä paikkaan, jossa mielenosoituksen kohteet eivät voineet sitä nähdä.

Rajamäen mukaan poliisin varautumisen taustalla olivat kokemukset muun muassa viime vapulta, Helsingin Taiteiden yöstä ja aiemmilta itsenäisyyspäiviltä, joihin oli liittynyt vakavia järjestyshäiriöitä ja omaisuuden vahingoittamista.

- Oli odotettavissa täsmälleen samankaltaisia vakavia seuraamuksia. Siksi turvallisuusviranomaisten ja poliisin oli toimittava kansalaisten turvallisuuden näkökulmasta, Rajamäki toteaa. Hän muistuttaa, että suojelupoliisin menetelmät ovat lain mukaan salaisia, mutta asianomaiset viranomaiset voivat tarkistaa toiminnan.

Internetissä kerätään nimiä puolesta ja vastaan

Poliisin toiminta Smash Asem -protestin yhteydessä jakaa voimakkaasti suomalaisten mielipiteitä. Osa kansalaisista kiittelee vuolaasti virkavaltaa mellakantorjunnasta. Toiset taas vaativat jopa sisäministerin päätä pölkylle välikohtauksen vuoksi.

Noin 960 allekirjoitusta oli ilmestynyt iltaan mennessä internetissä adressiin, jossa vaaditaan sisäministeri Kari Rajamäkeä jättämään tehtävänsä. Vaateen syynä on yliammutuksi katsottu poliisin toiminta. Vetoomuksessa kritisoidaan myös virkavallan toimia, jotka kohdistuivat ihmisten valokuvaamiseen ja henkilötietojen keräämiseen.

- Poliisin toiminta on ollut selkeästi virheellistä ja sivullisten turvallisuutta vaarantavaa. Lisäksi poliisi on tehnyt mielivaltaisia pidätyksiä sekä loukannut ihmisten perusoikeuksia, adressissa sanotaan.

Vastavetona internetiin samalle adressit.com-sivustolle ilmaantui myös poliiseille ja Kari Rajamäelle tukea ilmaiseva adressi. Iltaan mennessä siihen oli tullut vajaa 200 allekirjoitusta. Tässä adressissa poliisin todettiin onnistuneen tehtävässään erinomaisesti, sillä vahingot olivat minimaalisia, kukaan ei loukkaantunut ja kaikki tapahtui demokratian periaatteiden mukaisesti avoimesti ja laillisesti.

Helsingin poliisin tiedotuspäällikön Juha Hännisen mukaan valtaosa heidän palautesivustolleen tulleista viesteistä on ollut myönteisiä. Etenkin iäkkäät ihmiset ovat antaneet kiitoksia myös puhelimitse. Kiasman tapahtumia koskevia palautteita oli kertynyt Helsingin poliisin palautesivustolle iltapäivään mennessä yli 150. Näistä yli 80 prosenttia oli sellaisia, joissa virkavallan toimintaa kiiteltiin.

Hänninen sanoo, että näin suuri määrä palautteita on erittäin poikkeuksellista. Kielteisiä palautteita ovat toimittaneet poliisille lähinnä ne, jotka ovat itse jääneet eristetyn alueen sisäpuolelle. Myös joidenkin saartorenkaan sisälle jääneiden nuorten vanhemmat ovat olleet yhteydessä virkavaltaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.