Mainos

Rahoitusmarkkinaverosta 500 miljoonan lisälasku

Rahoitusmarkkinavero nostaisi toteutuessaan Suomen työeläkemaksuja.

Työeläkeyhtiöiden laskelmien mukaan rahoitusmarkkinaveron kustannusvaikutus olisi koko lakisääteisessä työeläkevakuutuksessa 450–530 miljoonaa euroa vuosittain.

– Työeläkemaksuihin kohdentuu riittävästi nousupaineita jo muutoinkin ikääntymiskehityksemme takia. Rahoitusmarkkinaveron vaikutus nostaisi työantajien ja työntekijöiden työeläkemaksuja noin 0,8 prosenttiyksikköä palkoista. Tähän meillä ei ole varaa, sanoo puolestaan Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäder toteaa, että ehdotettu rahoitusmarkkinavero kohdistuisi suoraan eläkevarojen hoitoon. Veron tuotto ohjataan Euroopan unionin budjettiin, joten Suomen lakisääteiseen työeläketurvaan kuuluvia varoja siirrettäisiin näin EU:lle.

–Työn tekemiseen liittyvän sosiaaliturvan lisäksi rahoitusmarkkinavero kohtelisi kaltoin rahoitusalan työllisyyttä.

Komission ehdotuksen mukaan laina- ja osakekaupan arvosta sekä johdannaiskaupasta perittäisiin veroa. Vero koskisi myös lakisääteisiä työeläkevaroja sijoittavia suomalaisia työeläkevakuuttajia. Vero vähentäisi eläkesijoitusten tuottoja ja lisäisi siten työeläkemaksun nousupaineita entisestään.

– Rahoitusmarkkinavero voi toteutua vain globaalisti, G20-tasolla tai vähintään niin, että se koskee koko EU:ta. Suomalaisten päättäjien pitää puolustaa suomalaista työtä ja sosiaaliturvaa, Fjäder korostaa.

Suomen hallitus joutuu määrittelemään kantansa rahoitusmarkkinaveroon ennen ensi viikon tiistain EU:n valtiovarainministerikokousta. Hallituspuolueet neuvottelevat asiasta tänään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.