Mainos

"Lähdemme Suomesta jos…" – Muistatko nämä uhkaukset?

OP-Pohjola ja viimeisimpänä Sampo Pankki ovat uhanneet siirtää toimintojaan ulkomaille, jos Suomessa otetaan käyttöön rahoitusmarkkinavero.

EU:n veroasioista vastaava komissaari Algirdas Semeta tyrmäsi tänään suomalaispankkien uhkaukset toimintojen siirtämisestä. Semetan mukaan rahoitusmarkkinavero sisältää kotipaikkaperiaatteen, joka tekee toimintojen siirron mahdottomaksi, ellei asiakaskunta muuta pankin perässä. (MTV3 - STT)

Myös muita tällaisia vaatimuksia on pyörinyt julkisuudessa 2000-luvulla, mutta kenties hienovaraisemmassa muodossa.

Palataan aina vuoteen 2001, jolloin Nordean hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio vaati Suomeen pikaisia veronalennuksia.

– Mikään ei pysy iänkaikkisesti ja aamen. Hyvin keskeistä on kunkin maan sijaintipaikkapolitiikka. Siinä verotuskysymykset ovat hyvin tärkeitä, Vainio sanoi Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa.

Hän ilmoitti, ettei halua antaa kuvaa uhkailusta tai painostuksesta. Samassa haastattelussa hän antoi kuitenkin sopivat luvut palkkojen korkeimmalle marginaaliverolle ja yritysverolle.

Samoihin aikoihin liike-elämä esitti uhkakuvia siitä, että kymmenkunta muuta suuryritystä harkitsee lähtöä. Äänessä oli myös Nokian pääjohtaja Jorma Ollila.

Lex Nokia sai nimensä

Nokian esittämiä vaatimuksia epäiltiin myös "Lex Nokia"-nimellä tunnetun sähköisen viestinnän tietosuojalain yhteydessä vuonna 2009.

– Keskusliiton taholta todettiin yksiselitteisesti, että säännökset pitää valmistella liikenne- ja viestintäministeriössä. Tässä samassa yhteydessä lain tarvetta ja säätämisen suurta kiirettä perusteltiin sillä, että Nokia lähtee Suomesta, jollei lakia saada aikaiseksi, sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa entinen työministeriön kansliapäällikkö Markku Wallin.

Myöhemmin yhtiön toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo vakuutti Ylen haastattelussa, ettei Nokialla ollut aikomusta lähteä Suomesta, korostaen yhtiön suomalaisia juuria.

Kun nyt OP-Pohjola on esittänyt selvän julkisen vaatimuksen, se korostaa yhä verkkosivuillaan: "OP-Pohjola-ryhmän juuret ovat syvällä suomalaisessa yhteiskunnassa, mikä heijastuu ryhmän arvoihin ja tapaan toimia."

Sampo Pankki sen sijaan ei viittaa sivuillaan suomalaisiin juuriin vaan läsnäoloon: "Olemme läsnä siellä, missä asiakkaammekin ovat. Pidämme heihin aktiivisesti yhteyttä ja puhumme asioista ymmärrettävästi. Meidät tavoittaa vaivattomasti ja joustavasti verkossa, puhelimitse ja kasvotusten."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.