Rahoittaako matkailusi vääryyksiä lomakohteessa? Asiantuntija kertoo, miten matkailun ongelmia voisi ratkoa

Tukeeko turismi vääryyksiä? Amnestyn asiantuntija kertoo onko matkakohteen valinnalla väliä 9:33
Tukeeko turismi vääryyksiä? Amnestyn asiantuntija kertoo, onko matkakohteen valinnalla väliä

Suomalaisten matkailu on koronavuosien jälkeen lisääntynyt, ja nyt suunnitellaan jo talven matkoja. Moni suomalaisten suosikkikohteessa piilee kuitenkin ongelmia.

Esimerkiksi Arabiemiraattien Dubaissa on tiedossa jopa orjuuteen verrattavissa olevaa siirtotyövoiman käyttöä. Lisäksi Dubaissa on aiheutunut valtavia ympäristötuhoja rakentamisen seurauksena. Rannikon koralliriuttoja on tuhoutunut, kun niin sanotut palmusaaret on rakennettu niiden päälle täyttämällä merenpohja hiekalla. Autiomaahan rakennettu kaupunki vaatii myös valtavasti vettä.

Turistien suosimat aktiviteetit voivat myös aiheuttaa eettisiä ongelmia. Esimerkiksi Thaimaa on tunnettu norsusafareistaan, mutta näillä on kyseenalainen maine. Norsujen kohteluun ja koulutukseen sisältyy monissa tapauksissa suoraa eläinrääkkäystä.

Valtavat rakennusprojektit ja aktiviteetit on suunnattu turisteja silmällä pitäen, joten matkailu tällaisissa maissa välillisesti myös edesauttaa näitä ongelmia. Monessa tapauksessa matkan vastuullisuuden ja oman matkailun vaikutusten selvittäminen jää matkailijan harteille.

Finnairin tytäryhtiö Aurinkomatkat mainostaa itseään Suomen vastuullisimpana matkanjärjestäjänä. Viestintäpäällikkö Mari Kanerva kertoo, että yhteistyötä tehdään vain sellaisten toimijoiden kanssa, jotka sitoutuvat yhtiön eettiseen ohjeistukseen. Matkakohteet valikoituvat kuitenkin myös kysynnän kautta.

– Me teemme matkoja kohteisiin, joihin on kysyntää, eli johon suomalaiset haluavat matkustaa. 

Kanerva kertoo, että matkanjärjestäjillä on usein yksittäistä kuluttajaa parempi mahdollisuus viedä eteenpäin paikallisille yhteistyökumppaneille siitä, millaisia vastuullisuuteen liittyviä asioita kuluttajat toivotat, tai millaiset arvot vaikkapa suomalaisille matkustajille ovat tärkeitä. 

Hänen mukaansa vastuulliseen matkailuun kuuluu sekä ympäristönäkökulma että sosiaalisen vastuun puoli.

Kanervan mukaan Aurinkomatkojen järjestämiin matkoihin ei esimerkiksi sisälly ollenkaan retkiä paikkoihin, missä eläimiä pidetään vankeudessa.

Vastuu oman matkailun vaikutusten selvittämisestä jää näin ollen myös kuluttajan itsensä vastuulle. Aurinkomatkat muistuttaa myös, että matkailu on monessa kohteessa tärkeä työllistäjä ja elinkeino.

– Haluamme osaltamme varmistaa, että mahdollisimman paljon kaikkea matkailun tuomaa hyvää jää itse kohteeseen, Kanerva kertoo.

"Melkein jokaisessa maassa ihmisoikeusloukkauksia"

Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mielestä vastuu matkustajan informoinnista on selkeästi matkanjärjestäjällä.

– Matkanjärjestäjällä on tässä tietty dilemma, koska kun ihmiset lähtevät lomalle, eivät he halua pilata lomaansa lukemalla ihmisoikeusloukkauksista tai ilmastokriisin seurauksista sille paikkakunnalle, Johansson sanoo.

Johanssonin mielestä matkanjärjestäjät voisivat aina tehdä enemmän, vaikka yhteistyökumppanit kohteissa sitoutuisivatkin eettisiin ohjeistuksiin.

– Jos otetaan vaikka ihmisoikeuskriteeri, että maihin joissa on paljon näitä rikkomuksia ei pitäisi järjestää matkoja, niin silloin matkailu sellaisena kuin se tänä päivänä ymmärretään loppuisi siihen, koska melkein jokaisessa maassa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia.

Ilmastokriisi on myös ihmisoikeuskriisi

Johansson kertoo ilmastokriisin olevan matkailun suurin ongelma, sillä ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa oloja kohdemaissa.

– Jos esimerkiksi matkustetaan paikkaan, jossa ei ole paljon vettä, niin kannattaa myös miettiä, että keneltä suihkuvesi, uima-altaan vesi ja golfkentän kasteluvesi on pois. Yleensä se on pois niiltä tavallisilta, vähän köyhemmiltä ihmisiltä, jotka asuvat siellä.

Johanssonin mukaan ilmastokriisi on myös suuri ihmisoikeuskriisi, sillä sen myötä suuri osa maapallosta ei enää tule olemaan ihmisille asuinkelvollinen. 

– Sitä tapahtuu jo nyt. Sitten herää kysymys, onko nykyisen kaltaisella matkailuteollisuudella enää edes tulevaisuutta. [Herää kysymys], kannattaisiko ehkä ennemmin sitten miettiä paikallismatkailua tai lähimatkailua vaihtoehtona.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso video: Suomalaiset kertovat tunnelmistaan Italian hirmuhelteiden keskellä

Miltä näyttää hirmuhelteiden keskellä Italiassa? Suomalaiset kertovat tunnelmista 2:17

Matkailusta on myös hyötyä

Matkailu on kuitenkin tärkeä elinkeino monessa matkakohteessa, ja se voi myös hyödyttää paikallisia. Johanssonin mukaan eettinen suositus matkailussa on yleensä se, että suositaan paikallisia majoittajia ja palveluita suurten ketjujen sijaan. Hänen mukaansa viime kädessä vastuullinen kuluttaja ottaa itse selvää kohdemaan tilanteesta.

Matkailu itsessään ei ole Johanssonista paha asia, ja Amnesty ei koskaan sano, että jonnekin ei saisi matkustaa. 

– Vastuullinen matkailija kyllä miettii, että ketä se matka oikeasti hyödyttää, ja kuka siitä kärsii, riippumatta siitä, minnepäin maailmassa mennään, Johansson sanoo.

Hänestä myös matkustajan omalla kokemuksella on merkitystä.

– Se riippuu, mitä matkustajat itse tekevät. Jos he oppivat siitä jotakin, näkevät asioita ja kertovat ja kirjoittavat siitä myöhemmin muille, niin se on aina opettavaista. 

Katso Amnestyn Frank Johanssonin koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat