Äärimmäinen kuumuus, sateet ja palot koettelevat maailmaa – pahentuvatko sään ääri-ilmiöt entisestään?

Sään ääri-ilmiöiden viikko – onko tämä vasta alkua? Vieraana Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija 12:24
MTV Uutisten haastattelussa vieraillut Heikki Tuomivirta esitti oman arvionsa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen sääolosuhteissa.

Sään ääri-ilmiöt jylläävät ympäri maailmaa. Tieteessä on tunnistettu jo ainakin parin vuosikymmenen ajan, että ääri-ilmiöt ovat tulleet jäädäkseen ja tulevat lisääntymään entisestään.

Etelä-Euroopassa Milanossa riehui tällä viikolla tornado, joka vaurioitti puustoja. Italiaa on riepotellut myös helleaalto, joka uhkaa kaiken ikäisten ihmisten terveyttä.

Maailman kuumimpiin paikkoihin kuuluvassa Kalifornian Kuolemanlaaksossa Yhdysvalloissa lämpötila nousi kuluneella viikolla peräti 52 asteeseen.

Hirmuhelteet koettelevat myös muita Yhdysvaltojen alueita. Intiassa on puolestaan kärsitty rankkasateiden aiheuttamista tulvista ja Kiinassa mitattiin maan kaikkien aikojen lämpöennätys. 

Välimeren rannikolla Rodoksen saarella riehuneet maastopalot ovat vaikuttaneet suomalaisiinkin matkustajiin.

MTV Uutiset vieraana ollut Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomivirta kertoo, että ilmastonmuutos itsessään on tiedostettu jo vuosien ajan.

Myös sään ääri-ilmiöiden lisääntymisestä on ollut tieteessä konsensus jo vuosikymmenen ajan.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC tekee noin viiden tai seitsemän vuoden välein tieteellisiä arvioita ilmastonmuutoksesta. 

Ääri-ilmiöt lisääntyvät

Heikki Tuomivirta kertoo, että jo vuoden 2007 IPCC-raportissa nostettiin esille, että maapallolla ovat kylmät jaksot vähentyneet ja lämpimät lisääntyneet. Hän jatkaa, että lisääntymään päin ovat myös rankkasateet ja merivesitulvat.

– Ilmasto on lämmennyt ja se voimistaa näitä ääri-ilmiöitä entisestään, kuten helleaaltoja ja rankkasateita.

Välimeren saarilla riehuvat maastopalot eivät välttämättä jää viimeisiksi laatuaan, sillä Tuomivirran mukaan kuuma säätyyppi kestää tulevaisuudessa pidemmälle syksyyn, ja lämpötilat nousevat erittäin korkeiksi. 

Kasvukaudella hallaa ja helleaaltoja kesällä

Rodoksen saaren tulipalot ovat seurausta äärimmäisistä lämpötiloista ja niiden aiheuttamasta kuivuudesta. Kaikkiaan 30 000 ihmistä on siirtynyt pois palojen uhkaamilta alueilta.

Suomessakin sään ääri-ilmiöt tulevat lisääntymään, mutta maltillisemmin kuin muualla maailmassa.

– Suomessa nähdään enemmän helleaaltoja, rankkasateita, voimakkaita tuulia, trombeja ja kesäisin saattaa olla voimakasta sumua, Tuomivirta sanoo.

– Kasvukaudella saattaa esiintyä myös hallaa, jonka kotipuutarhurikin sitten huomaa.

Tuomivirran mukaan Suomessa kannattaa etukäteen varautua ilmastonmuutokseen, mutta hengenhätää ei ole.

– Suomessa helleaallot eivät voimistu sellaisiksi kuin muualla maailmassa. Välimerellä lämpötilat tulevat kohoamaan kesäisin ja sademäärät vähenevät entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat