Raha houkuttelee miehiä yrittäjiksi

Naiset eivät tunne yrittäjyydellä rikastumiseen yhtä suurta tenhoa kuin miehet. Naisten vaakakupissa painavat enemmän puoliso ja perhe ja he pelaavat myös enemmän varman päälle.

Mahdollisuus ansioiden kasvattamiseen houkuttelee miehiä yrittäjiksi. Naisia odotettavissa olevat korkeammat tulot eivät kuitenkaan kannusta yrittäjyyteen, kertoo Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus.

Taloustieteellisesti yllättävä tutkimustulos selittyy sillä, että naiset painottavat uravalintaa tehdessään enemmän muita tekijöitä kuin rahaa.

- Naiset pelaavat varmemman päälle ja antavat enemmän arvoa vaikkapa työtyytyväisyydelle ja perheelle, arvioi kansantaloustieteen professori Hannu Tervo Jyväskylän yliopistosta.

Tervon ja yliassistentti Mika Haapasen tutkimuksessa käytiin läpi henkilökohtaisten ominaisuuksien ja muiden muassa perheen vaikutusta yrittäjäksi ryhtymiseen. Sekä miesten että naisten yrittäjyyttä selittävät eniten juuri henkilökohtaiset ominaisuudet.

- Koulutustaustan vaikutuksessa on isot erot. Korkea koulutustaso lisää naisten alttiutta yrittäjäksi, mutta miehillä tilanne on päinvastainen, Tervo kertoo.

Puolisolla ja perheellä on suhteellisesti suurempi vaikutus naisten kuin miesten yrittäjyyteen. Jos puoliso on yrittäjä, nainen on alttiimpi ryhtymään yrittäjäksi.

- Ylipäätään parisuhde näyttää lisäävän yrittäjäalttiutta. Yksinhuoltajuus taas heikentää etenkin naisten yrittäjyysalttiutta, Tervo lisää.

Käyttäytymiserot ratkaisevia

Tutkimuksen mukaan henkilökohtaiset ominaisuudet eivät kuitenkaan selitä sitä, miksi naisten yrittäjyys on vähäisempää kuin miesten. Naisten puolta pienempi yrittäjyysaste näyttää johtuvan eroista miesten ja naisten käyttäytymisessä.

- Naisten yrittäjyysasteen nostamiseksi pitäisi pystyä vaikuttamaan käyttäytymismalleihin, mikä on aikaa vievää. Käytännössä naisten yrittäjyyttä voi edistää se, että perinteisten naisten alojen kuten hoiva- ja palvelualojen yrittämismahdollisuudet ovat kasvussa, Tervo summaa.

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen laajoihin väestö- ja työssäkäyntitietoihin. Se on osa Suomen Akatemian liiketoimintaosaamisen tutkimusohjelmaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat