Mainos

Radioaktiivinen vuoto jatkuu Fukushimassa – viranomaisia moititaan virheistä

Fukushiman ydinvoimalan työntekijät kamppailevat kasvavien vesimäärien kanssa. Laitoksen kellareihin valuu pohjavettä, joka pitää pumpata pois. Varastoitavaa nestettä tulee joka päivä rekka-autollisen verran lisää.

– Sitä pystytään tällä hetkellä vain osittain puhdistamaan, ja osittain puhdistettu vesi pitää varastoida jonnekin, kertoo Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Radioaktiivista vettä varastoidaan noin tuhannen kuution säiliöihin, joita on 400-500 laitosalueella. Niistä yhden on havaittu vuotavan. Fukushimassa pelätään, että vuotoja paljastuu vielä lisää.

Japani nosti keskiviikkona hälytystasoa yhdestä kolmeen seitsenportaisella asteikolla. Se tarkoittaa vakavaa tapahtumaa. Vettä on valunut laitosalueelle, ja sitä on voinut päästä myös mereen.

– Kun ajatellaan Tyynen valtameren mittakaavaa, niin tämä jää paikalliseksi Fukushiman laitoksen edustalle. Päästö on pieni verrattuna siihen, mitä vuoden 2011 onnettomuuden aikaan pääsi mereen, sanoo Säteilyturvakeskuksen laboratoriojohtaja Maarit Muikku.

Hän pitää vuotoa toistaiseksi ennen kaikkea laitosalueen ongelmana. Vesi on hyvin radioaktiivista, mikä vaikeuttaa töiden jatkamista.

"Aika paljon yllätyksiä tuntuu tulevan"

Vuotava säiliö pitäisi pumpata tyhjäksi ja jäljellä oleva vesi siirtää toiseen säiliöön. Lisäksi ympärillä oleva maa on kerättävä pois ja säilöttävä.

Japanin viranomaisia on arvosteltu useista virheistä Fukushiman siivoamisessa. Myös Sairanen arvioi, että tilannetta "ei ole täydellisen hyvin hoidettu".

– Aika paljon yllätyksiä tuntuu tulevan. Toisaalta aika ymmärrettävää, koska onnettomuus oli ennennäkemättömän laaja: kolme reaktoria vaurioitui pahasti.

Fukushimaan on tarkoitus saada parempi puhdistusjärjestelmä, mutta se on vasta koekäytössä. Veden käsittelyn odotetaan jatkuvan ainakin vuosikymmenen loppuun saakka.

Vaurioitunutta polttoainetta päästään poistamaan ykkös- kakkos- ja kolmosreaktoreista vasta 2020-luvulla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.