Pysytkö tässä asennossa 10 sekunnin ajan? Epäonnistuminen voi tietää huonoa

Tasapaino testissä ja vinkit paremman tasapainon treenaukseen 2:39
KATSO MYÖS: Videolla annetaan vinkkejä, kuinka tasapainoa voi ja kannattaa treenata.

Tutkimuksen mukaan tietty asento voi paljastaa lähestyvän kuolemanvaaran, uutisoivat New York Post ja CNN.

Tutkimus esittää, että nillä keski-ikäisillä, jotka eivät kykene tasapainottelemaan yhden jalan varassa kymmentä sekuntia, on muita merkittävästi suurempi riski kuolla seitsemän vuoden sisällä. Tutkimus esiteltiin British Journal of Sports Medicine -julkaisussa. 

Tutkijat pyysivät 1702 brasilialaista suorittamaan pikaisen fyysisen testin ja seurasivat heidän terveyttään seuraavina vuosina. Osallistujat olivat iältään 51–75-vuotiaita.

Tutkijoiden mukaan simppeli testi pitäisi lisätä ihmisten vuosittaisiin terveystarkastuksiin, sillä se voisi tarjota hyödyllistä tietoa keski-ikäisten kuolleisuusriskistä.

Näin testi tehtiin

Niin sanotussa "flamingotestissä" osallistujia pyydettiin seisomaan paljain jaloin yhden jalan varassa pitäen samalla toista jalkaa ylhäällä ilmassa seisovan jalan takana. Osallistujien piti samalla pitää päätä pystyssä ja käsiä suorina sivuilla 10 sekunnin ajan.

1702 osallistujan joukosta 20 prosenttia ei kyennyt suorittamaan testiä. Testi muuttui vaikeammaksi iän myötä: 51–55-vuotiaista vain 5 prosenttia epäonnistui, mutta 71–75-vuotiaista testi meni pieleen jo 54 prosentilla.

Korkean iän lisäksi testissä epäonnistuneilla oli heikompi terveys: he olivat esimerkiksi todennäköisemmin ylipainoisia ja heillä oli kolme kertaa todennäköisemmin diabetes.

Flamingotestissä epäonnistuminen viittasi 84 prosenttia suurempaan riskiin kuolla seuraavien vuosien aikana

Keskimääräisen seitsemän vuoden seurannan jälkeen seitsemän prosenttia osallistujista oli menehtynyt. Menehtyneiden joukossa oli 17,5 prosenttia testissä epäonnistuneista, mutta vain alle viisi prosenttia onnistuneista.

Tutkijat päättelivät, että flamingotestissä epäonnistuminen viittasi 84 prosenttia korkeampaan riskiin kuolla mistä tahansa syystä, vaikka muut mahdollisesti vaikuttavat tekijät, kuten ikä, sukupuoli ja painoindeksi otettiin huomioon. 

Tutkimusta johtanut lääkäri Claudio Gil Araújo Rio de Janeiron Clinimex-klinikalta huomautti CNN:n haastattelussa, että yhden jalan varassa taiteilua tarvitaan jokapäiväisessä elämässä, kuten autosta noustessa, kiivetessä tai laskeutuessa portaita ja niin edelleen. Jos tätä kykyä ei ole, on se Araújon mukaan todennäköisesti yhteydessä itsenäisen elämän menetykseen ja sitä myötä vähempään liikuntaan.

Havainnot eivät kuitenkaan paljasta syy-seuraussuhdetta. Tutkimuksessa ei huomioitu mahdollisia biologisia mekanismeja, jotka selittäisivät huonon tasapainon ja eliniän yhteyden. Selvillä ei myöskään ole, pidentääkö tasapainon parantaminen elinikää. Huomioitavaa on myös se, että joitain muuttuvia tekijöitä, kuten ruokavaliota, tupakointia. lääkityksiä tai liikkumisharrastuksia, ei tutkimuksessa otettu huomioon.

Juttu on uusinta kesäkuulta 2022. 

Kesätreeni: Tasapainon kehittäminen 5:07
Nappaa videolta kesätreenivinkit tasapainon kehittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat