Mainos

Puut kärsivät tuholaisista sadekesänä

Alkukesän sateiset säät ovat altistaneet puita sienitautitartunnoille ja tuhohyönteisille.

Vaikka luonto on nyt vahvan vihreä väriltään, väri voi olla pettävä, mitä puiden terveyteen tulee.

Lehdissä ja neulasissa on lämpimien edelliskesien johdosta runsaasti typpeä ja valkuaista. Lehtien kohonnut valkuaisainepitoisuus auttaa useita hyönteisiä lisääntymään ja jatkuva lehtien pinnan kosteus edistää sienitartuntoja.

Dosentti Risto Jalkanen Metsäntutkimuslaitoksesta kertoo, että merkit potentiaalisista epidemioista ovat jo olemassa. Sienitautiepidemioiden kehittyminen ja ankaruus riippuvat kuitenkin loppukesän säistä, lähiviikkojen kosteus vaikuttaa paljon. Kuiva loppukesä vaikeuttaisi tartuntoja.

Tänä kesänä esimerkiksi tuomissa on nähty runsaasti tuomenkehrääjäkoita ja lehtikirvoja. Koit söivät Etelä-Suomen tuomet paikoin paljaaksi. Kirvojen imentä on myös laukaissut ennenaikaisen ruskan tuomen versoissa, jotka saattavat olla punakirjavia.

Tunturikoivuvyöhykkeessä lähes koko pohjoiskalotin alueella on meneillään harvinaisen laaja tunturimittariepidemia.

Sateisuus on edistänyt tänä kesänä kasvua edesauttamalla typen siirtymistä kasveihin, mikä vaikuttaa ylimääräisen typpilannoituksen tavoin. Puutarhoissa tulisikin välttää typpilannoitusta, jotta kasvien talveen valmistautuminen alkaisi oikein.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.