Putinin mukaan Moskovan iskun tekivät radikaalit islamistit: "Nyt haluamme tietää, kuka sen tilasi"

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että Moskovan lähellä sijaitsevaan konserttisaliin tehty kuolettava isku oli radikaalien islamistien tekemä, mutta ampuminen kuuluu laajempaan Ukrainan harjoittamaan pelottelukampanjaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Moskovan ammuskelu on terroriteko, jonka tekivät radikaalit islamistit.  

– Tiedämme, kuka teki rikoksen. Nyt haluamme tietää, kuka sen tilasi, Putin sanoo Reutersin mukaan.

Venäjän viranomaiset ovat väittäneet ilman todisteita, että Ukraina olisi ollut osallinen Moskovan alueen viime perjantain terrori-iskuun, uutisoivat BBC ja useat muut mediat maanantaina.

Ukrainan hallinto on leimannut väitteet absurdeiksi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti maanantaina Venäjää yrittämästä hyödyntää hyökkäystä Ukrainan syyttämiseksi. Macronin mukaan se olisi sekä kyynistä että haitallista.

– Tämä hirmuteko voi olla vain yksi lenkki koko sarjassa yrityksiä, joita ne, jotka ovat olleet sodassa maamme kanssa vuodesta 2014 lähtien Kiovan uusnatsistisen hallinnon käsissä, Putin väitti.

Hänen mukaansa iskun suunnittelijat "toivoivat kylvävänsä paniikkia ja eripuraa yhteiskuntaamme, mutta he kohtasivat yhtenäisyyden ja päättäväisyyden vastustaa tätä pahuutta".

Neljä miestä ammuskeli rockyhtye Picnicin konsertin aikana. Iskussa kuoli yli 143 ihmistä ja lisäksi 182 ihmistä haavoittui.

Neljä tadzhikistanista alkuperää olevaa miestä vangittiin epäiltynä iskun tekemisestä. Kolme muuta, myös tadzhikistanista syntyperää olevaa, vangittiin epäiltynä osallisuudesta.

Islamilainen valtio on sanonut olevansa vastuussa iskusta ja Yhdysvallat on julkisesti sanonut uskovansa tähän väitteeseen. Kovan linjan islamistinen taistelijaryhmä on julkaissut kuvamateriaalia, jonka se sanoo olevan kuvamateriaalia verilöylystä. 

Tadzhikistanista kotoisin olevat syytetyt tulivat lyhyeksi aikaa Turkkiin uusimaan oleskelulupaansa Venäjälle. 

Turkkilaisen turvallisuusviranomaisen mukaan radikalisoitumisensa ei tapahtunut siellä. Asiasta uutisoi Reuters.

Hyökkääjistä ei ollut voimassa pidätysmääräystä, joten he saattoivat matkustaa vapaasti Turkin ja Venäjän välillä, sanoi nimettömänä pysyttelevä virkamies. Hän lisäsi, että he olivat asuneet Moskovassa jo pitkään.

Virkamiehen mukaan kaksi heistä lähti Turkista ja matkusti Moskovaan samalla lennolla 2. maaliskuuta.

AFP:n siteeraamien tuomioistuimen asiakirjojen mukaan kaksi epäillyistä on myöntänyt syyllisyytensä. Yksi syytetyistä saapui Meduzan mukaan oikeussaliin pyörätuolissa ja hänen mukanaan oli lääkäreitä. Turvallisuusviranomaisten mukaan hän oli haavoittunut pidätystilanteessa ja hänet oli viety sairaalaan tehohoitoon.

Jos miehet tuomitaan terrorismirikoksista, heidät voidaan tuomita elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Venäjän turvallisuusviranomaisia lähellä olevat Telegram-kanavat ovat Meduzan mukaan julkaisseet videoita, joissa ihmisiä kidutetaan. STT:n näkemien video- ja kuvamateriaalien perusteella vaikuttaa muun muassa siltä, että yhdeltä mieheltä leikataan korva irti ja sitä yritetään syöttää kyseiselle kiinni otetulle miehelle. STT ei ole pystynyt varmistamaan materiaalin aitoutta.

Kansainvälisten kuvatoimistojen välittämissä kuvissa ja videoissa kuitenkin näkyy, että yhden oikeussalissa kuvatun syytetyn korvan alueella on muun muassa siteitä.

Lue myös:

    Uusimmat