Tässä ovat Moskovan terrori-iskun epäillyt – näin neljä pidätettyä miestä tuotiin oikeuteen

Tässä ovat Moskovan terrori-iskun epäillyt – näin neljä miestä tuotiin oikeuteen 0:43
Tässä ovat Moskovan terrori-iskun epäillyt – näin neljä miestä tuotiin oikeuteen.

Venäjällä neljä ihmistä on pidätetty perjantaisesta terrori-iskusta, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, riippumaton venäläinen uutissivusto Meduza ja venäläinen RBK-media.

Neljää epäiltyä syytetään terrorismirikoksista ja he pysyvät vangittuina toukokuun loppupuolelle asti. Vangitsemisaikaa voidaan kuitenkin pidentää, riippuen oikeudenkäyntipäivän ajankohdasta.

RBK:n mukaan kolme epäillyistä on Tadzhikistanin kansalaisia.

Perjantai-illan iskussa Krasnogorskissa Moskovan luoteispuolella kuoli ainakin 137 ihmistä ja haavoittui yli 180. Iskun tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isisin haara Isis-K. Venäjä on kuitenkin sivuuttanut järjestön puheissaan ja esittänyt väitteitä iskun Ukraina-kytköksistä.

Moskovan terrori-iskusta selvinneet kertovat illasta 1:02
Näin Moskovan terrori-iskusta selvinneet kertovat illasta.

Kiinniotettuja on väitetysti kidutettu

AFP:n siteeraamien tuomioistuimen asiakirjojen mukaan kaksi epäillyistä on myöntänyt syyllisyytensä. Yksi syytetyistä saapui Meduzan mukaan oikeussaliin pyörätuolissa ja hänen mukanaan oli lääkäreitä. Turvallisuusviranomaisten mukaan hän oli haavoittunut pidätystilanteessa ja hänet oli viety sairaalaan tehohoitoon.

Jos miehet tuomitaan terrorismirikoksista, heidät voidaan tuomita elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB) on Meduzan mukaan kertonut, että yhteensä 11 ihmistä on otettu kiinni osana rikostutkintaa. Heidän joukossaan on nyt syytetyt neljä ihmistä, mutta loppujen seitsemän kohtaloa tai tilaa ei ole kerrottu.

Venäjän turvallisuusviranomaisia lähellä olevat Telegram-kanavat ovat Meduzan mukaan julkaisseet videoita, joissa kiinniotettuja ihmisiä kidutetaan. STT:n näkemien video- ja kuvamateriaalien perusteella vaikuttaa muun muassa siltä, että yhdeltä mieheltä leikataan korva irti ja sitä yritetään syöttää kyseiselle kiinniotetulle miehelle. STT ei ole pystynyt varmistamaan materiaalin aitoutta.

Kansainvälisten kuvatoimistojen välittämissä kuvissa ja videoissa kuitenkin näkyy, että yhden oikeussalissa kuvatun syytetyn korvan alueella on muun muassa siteitä.

Venäjällä vietettiin kansallista surupäivää 2:04
Eilen Venäjällä vietettiin kansallista surupäivää iskun vuoksi.

Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta 0:45
Tällaisilla aseilla konserttisalin terrori-isku tehtiin – Venäjä julkaisi videon löydetyistä tekovälineistä ampumapaikalta.

Lue myös:

    Uusimmat