Mainos

Putin veti esiin yllätysnimen pääministeriehdokkaakseen

Hallituksen päivällä esittämän eronpyynnön syyksi on mainittu maan tulevat poliittiset tapahtumat. Maalle valitaan uusi presidentti ensi keväänä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut uudeksi pääministeriksi talousrikostutkinnasta vastaavan viraston johtajaa Viktor Zubkovia. Yllätysehdokkaasta kertoi parlamentin alahuoneen duuman puhemies Boris Gryzlov.

Putin hyväksyi pääministeri Mihail Fradkovin eronpyynnön. Ennakkoon uudeksi pääministeriksi oli ehditty veikkailla väistyvän hallituksen varapääministeriä Sergei Ivanovia, joka on yksi Putinin seuraajasuosikeista.

Asiantuntijat arvioivat, että suurelle yleisölle melko tuntematon 65-vuotias Zubkov toimisi asiantuntijapääministerinä tulevan vaalikauden aikana.

Puhemies Gryzlov sanoi, että parlamentti käsittelee Putinin ehdotusta uuden hallituksen vetäjästä ylihuomenna. Hän ei ottanut kantaa siihen, kenestä tulee Putinin seuraaja.

Venäjällä pidetään duumanvaalit joulukuussa ja presidentinvaalit ensi maaliskuussa. Putin väistyy, koska hänellä on takanaan perustuslain sallimat kaksi kautta presidenttinä.

Tietä valmistellaan

Putin teki puolestaan selväksi, että hallituksen vaihtuminen pohjustaa myös vallanvaihtoa Kremlissä.

- Meidän kaikkien on mietittävä yhdessä, miten hallituksen ja johdon rakennetta muovataan toimimaan paremmin vaalikauden alla ja valmistamaan maata presidentinvaalien jälkeiseen aikaan, Putin sanoi hyväksyttyään Fradkovin hallituksen eron.

Putin ylisti Fradkovin panosta tämän kolme ja puoli vuotta kestäneen pääministerikauden aikana.

- Bruttokansantuote on kasvanut merkittävästi kuluneen kolmen vuoden aikana, talouskehityksen volyymi on kasvanut, inflaatio on ollut laskussa ja kansalaisten tulot ovat nousseet.

Fradkov jatkaa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes parlamentin alahuone duuma on ottanut kantaa pääministeriehdokkaaseen.

Putinin yllätysehdokkaasta veikattiin yleisesti ylimenokauden pääministeriä.

- Hänestä tulee todennäköisesti väliaikainen hahmo, joka hoitaa tehtäviä, kunnes uusi presidentti on vannonut virkavalansa ja uusi hallitus voidaan nimittää, arvioi Alfa Bankin pääekonomisti Natalja Orlova Moskovassa.

Useita veikkauksia

Pääministerin vaihtumista povattiin jo ennen Putinin ulostuloa. Sanomalehti Vedomosti ennusti, että hallituksen johtoon nimitetään tuota pikaa ensimmäinen pääministeri Sergei Ivanov. Lehden lähteiden mukaan nimityksestä oli jo tehty päätös.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tyrmäsi lehtitiedon huhuiksi.

- Meillä on pääministeri ja hallitus nyt, Peskov sanoi.

Sergei Markov, joka johtaa Kremliä lähellä olevaa tutkimuslaitosta, sen sijaan varmisti paremmin selustansa.

- Luulen, että pääministerin ehdokkuus on poliittinen nimitys. Sergei Ivanov on ehdokas numero yksi ja Dmitri Medvedev on ehdokas numero kaksi. Mutta yllätysten mahdollisuus on tietysti aina olemassa, koska Putin on ennenkin näyttänyt, että hän osaa yllättää ihmiset.

Medvedev on Ivanovin tavoin ensimmäinen varapääministeri ja vastaa hallituksessa muun muassa Venäjän luonnonvaroista.

Vanhanen odotti Fradkovin seuraajalle nopeaa nimitystä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo odottavansa, että Venäjän uusi pääministeri nimitetään nopeasti.

- Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö myös Mihail Fradkovin seuraaja toimisi aktiivisesti ja uskon, että seuraaja nimitetään hyvinkin nopeasti.

Vanhasen mukaan uuden pääministerin nimitys on siinäkin mielessä erityisen mielenkiintoinen, että siinä saattaa olla kytköksiä tuleviin presidentinvaaleihin.

- Tästä emme tiedä, mutta saattaa näin olla, Vanhanen tuumaili.

Vanhanen toivoi Puolan pääministerin Jaroslaw Kaczynskin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen marraskuuksi suunniteltu vierailunsa Moskovaan voidaan joka tapauksessa toteuttaa. Suomen ja Venäjän pääministerit ovat viime vuosina tavanneet toisensa säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, vuoroin Suomessa ja vuoroin Venäjällä.

Kaczynski, jonka maa on EU:n tuella kiistellyt Venäjän kanssa puolalaisen lihan turvallisuudesta, toivoi että maiden väliset suhteet paranisivat. Hänen mukaansa ei ole mitään syytä, miksi Puolalla pitäisi olla muita maita huonommat suhteet Venäjään.

Puola on lihakiistan takia estänyt EU:n ja Venäjän uutta kumppanuussopimusta koskevien neuvottelujen aloittamisen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.