Mainos

Putin nimesi "jatkuvuutta edistävän" hallituksen

Asiantuntijan mukaan Venäjän uuden hallituksen kokoonpano ei tuonut yllätyksiä. Kaikki vaihtoehdot ovat siis edelleen auki presidentti Vladimir Putinin seuraajaa pohdittaessa.

Venäjän talouspoliittinen linja jatkuu hallitusvaihdoksen jälkeen ennallaan, eikä presidentinvaalien ennakkoasetelma ole muuttunut. Ensimmäisinä varapääministereinä jatkavat presidentti Vladimir Putinin mahdollisiksi seuraajaehdokkaiksi nimetyt Sergei Ivanov ja Dmitri Medvedev.

Näin puntaroi pääministeri Viktor Zubkovin hallituksen kokoonpanoa Aleksanteri-instituutin tutkimuspäällikkö, dosentti Markku Kangaspuro. Ministerilista julkistettiin eilen.

- Kyllähän se on jatkuvuutta edistävä hallitus. -- Tämä on itse asiassa hyvin vähän yllätyksellinen hallitus, joka jättää kaikki spekulaation mahdollisuudet edelleen ilmaan, hän summaa viitaten arvailuun Putinin seuraajaehdokkaasta.

"Pienenä kasvojenkohotuksena" uudessa hallituksessa on kaksi naisministeriä. Ulkoministerinä jatkaa kokenut Sergei Lavrov.

Kangaspuro muistuttaa, että Venäjän poliittisessa järjestelmässä hallitus nojaa presidentin tukeen.

- Avainministerit ovat presidentin miehiä ja hallitus on presidentin hallitus, jonka duuma sitten hyväksyy tai hylkää.

Kudrin takaa talouslinjan jatkumisen

Valtiovarainministeri Aleksei Kudrin sai ennakkoon uumoiltujen lähtöpassien sijaan entisen salkun lisäksi varapääministerin arvon.

- Kudrinin nosto osoittaa sen, että jatkuvuuden, stabiiliuden ja ennustettavuuden säilyttäminen on tässä hyvin tärkeällä sijalla, Kangaspuro huomioi.

Lähtöpassit sai lopulta neljä ministeriä.

Talous- ja kehitysministeri German Grefin odotettua lähtöä saattaa selittää se, että hänellä oli tapana tuoda vahvasti esiin omia - Kremlin taustamiesten linjasta poikkeavia - näkemyksiään. Ehkä hallituksen rivit haluttiin vaalien edellä tiivistää ja jättää pois "liberaalin viittaa kantava" Gref, Kangaspuro miettii.

Yhtenäinen Venäjä valmiina vaaleihin

Putin perusteli hallitusremonttia tarpeella valmistautua vaaleihin. Parlamentin alahuone duuma valitaan joulukuussa ja presidentti ensi maaliskuussa. Putin ei voi perustuslain mukaan asettua enää ehdolle, mutta hänen odotetaan nimeävän seuraajasuosikkinsa.

- Molemmat vaalit on aika hyvin pohjustettu. -- Duuman vaaleihin valmistautuvalla Yhtenäinen Venäjä -puolueella on vahva joukkue hallituksessa, Kangaspuro sanoo.

Kremlin politiikkaa tukevan Yhtenäisen Venäjän ennustetaan menestyvän jouluvaaleissa edellisvaalien tapaan.

Kangaspuro huomauttaa, että hallituksessa on nyt useampikin valtapuolueeseen kytkeytyvä vahvan profiilin poliitikko.

- Tietyllä tapaa on luotu tilanne, että hallituksessa on pitkästä aikaa vahvoja poliitikkoja. Vaikka pääministeriä pidetään värittömänä ja tuntemattomana virkamiehenä -- hänelle on ihan selvästi luotu tämmöistä omaa poliitikon roolia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.