Mainos

Pussy Riot pyytää anteeksi uskovaisilta

Puoli vuotta tutkintavankeudessa sai Punk-yhtyeen katumapäälle.

– Emme halunneet loukata kenenkään uskonnollisia tunteita, sanoi yksi naisista kuulustelukopin ikkunan raosta.

– Olemme syyttömiä huliganismiin. Toimimme eettisesti väärin, mutta eettisiä virheitä ei ole kriminalisoitu, kertoi Nedezhda Tolokonnikova, eivätkä vieressä seisoneet, koppalakkiset viranomaiset estäneet televisiokameroita kuvaamasta.

Performanssiin Kristus Vapahtajan kirkossa Moskovassa osallistui helmikuun lopulla noin kymmenen naista, mutta vain kolme pidätettiin. Heitä syytetään Venäjän ortodoksisen kirkon vihaamisen käynnistämästä huliganismista. Rangaistus on enimmillään yhdeksän vuotta vankeutta.

– Protestimme kohde ei ollut Ortodoksinen kirkko vaan vaalien epärehellisyys.

– Pahinta oli patriarkan kehotukset äänestää Putinia ja olla osallistumatta opposition marsseihin, kertovat naiset tänään oikeussalissa.

Nettilähetys keskeytettiin

Oikeudenkäynti oli luvattu välittää Internetissä ilmeisenä todisteena läpinäkyvyydestä. Istunnon alku välitettiinkin mutta kuulusteluissa ei kuvattu syytettyjä, ja pian toimittajat poistettiin kameroineen salista.

Tuomion julistamisen aikaa ei ole ilmoitettu mutta naisten tutkintavankeutta on jatkettu ensi vuoden tammikuuhun asti.

– Tästä oikeudenkäynnistä on tullut Venäjän kansalaisoikeuksien symboli, sanoo Anu Tuukkanen, joka seuraa työkseen Venäjää Kiinan ja Lähi-idän ohella Amnesty Internationalin Suomen osastossa.

Lakeja tiukennettu

Venäjällä on tämän talven aikana laadittu monta lakia, jotka rajoittavat kansalaisvapauksia. On laki, joka rajoittaa mielenosoituksiin osallistumista, laki joka kriminalisoi uudestaan kunnianloukkauksen ja myös laki joka saattaa vaikuttaa Internetin sisällön vapauteen. Lisäksi on laki ulkomaalaisten järjestöjen toiminnasta.

Amnesty on huolissaan tilanteen selvästä huononemisesta

– Me tarvitsisimme ehdottomasti sinne kriittisen, vahvan kansalaisyhteiskunnan, koska Venäjällä on paljon sellaisia yhteiskunnallisia ongelmia, joista myös vallanpitäjät ovat huolissaan, sanoo Tuukkanen.

Madonnalta odotetaan paljon

Pop-tähti Madonnalta odotetaan enemmän politiikkaa kuin aikoihin - jos koskaan.

Amnestyllä tiedetään, että Madonna suunnittelee Moskovan konserttiinsa viestiä, jossa tuetaan Pussy Riot -yhtyettä nimenomaan heidän feministisen sanomansa takia.

Madonnan uskotaan - ainakin toivotaan ottavan kantaa myös Venäjällä huonontuneeseen seksuaalivähemmistöjen asemaan.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 30.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.