Puolustusvoimien ex-komentaja Ukrainan sodan jatkosta: Yhden rajan ylitystä "jopa Venäjän valtionjohdon on vaikea selittää menestykseksi"

Asiantuntija antaa arvionsa Ukrainan sodan jatkosta: ”Silloin jopa Venäjän valtionjohdon on sitä vaikea selittää menestykseksi” 4:51
Asiantuntija antaa arvionsa Ukrainan sodan jatkosta: ”Silloin jopa Venäjän valtionjohdon on sitä vaikea selittää menestykseksi”

Ukrainan rintamilta kuultiin eilen merkittäviä uutisia, kun sosiaaliseen mediaan alkoi ilmestyä materiaalia, jonka perusteella näytti, että Ukrainan joukot ovat onnistuneet vapauttamaan merkittävän määrän omia alueitaan.

Myöhemmin uutiset vahvistettiin todeksi. Kaikkiaan Ukraina on valloittanut takaisin ainakin 3 000 neliökilometriä Koillis-Ukrainan Harkovan alueella ja Etelä-Ukrainan Hersonin seudulla.

Rohkeimpien arvioiden mukaan tämä onnistunut vastahyökkäys olisi sodan käännekohta. Ukraina ei enää pelkästään puolusta, vaan hyökkää.

Ensimmäinen merkittävä hyökkäys

Puolustusvoimain aiempi komentaja kenraali evp Jarmo Lindberg sanoo MTV Uutisille, että vastahyökkäys oli vähintään alueellinen käännekohta sodassa.

– Ukraina on käynyt puolustustaistelua useita kuukausia ja ukrainalaiset ovat tuskailleet sitä, ettei heillä ole raskaampaa aseistusta, jolla kyettäisiin hyökkäykseen. Nyt sitä on näköjään saatu riittävästi, koska ensimmäinen ukrainalaisten tekemä merkittävä hyökkäys on käynnissä.

Hyökkäyksen taustalla on Ukrainan useita kuukausia sitten käynnistynyt harhautus, jossa Ukraina antoi ymmärtää suunnittelevansa hyökkäystä Etelä-Ukrainan suunnalle. Venäjä lankesi Ukrainan tarinaan ja siirsi joukkojaan vahvistamaan Etelä-Ukrainan rintamia. Ukraina iskikin joukkojen vetämisestä syntyneeseen heikkoon kohtaan. 

– Tässä on erittäin onnistunut operatiivinen harhautus. Siellä jopa presidentin suulla kerrottiin, että etelään aiotaan hyökätä.

Rauta on kuumaa

Ukrainan joukot ovat jatkaneet hyökkäystään nopealla tempolla yhä pidemmälle. Lindbergin mielestä tämä on viisas taktiikka.

– Tällaisissa tapauksissa menestystä kannattaa hyödyntää ja mennä niin pitkälle kuin voi – tosin sivustat varmistaen ja tuoden lisäjoukkoja alueelle, että kykenee pitämään sen nopeasti valtaamansa joukon.

Ukraina menee niin pitkälle kuin pääsee

Mikäli Ukraina onnistuisi tavoitteissaan myös etelässä, tilanne mutkistuisi Venäjän kannalta entisestään. Toistaiseksi Venäjä on selitellyt joukkojensa nopeahkoja siirtymiä tyypilliseen tapaan. Lauantaina Venäjän puolustusministeriö kertoi, että Venäjä vetää hallitusti joukkonsa Donetskin alueelle vahvistaakseen siellä tapahtuvia operaatioita. 

Lindberg uskoo, että mikäli Ukraina ponnistaisi vielä erään tietyn rajan yli, sitä tappiota ei edes Venäjä onnistuisi selostamaan parhain päin.

– Ukraina menee niin pitkälle kuin pääsee. Tässä ei mitään rauhanneuvotteluja ole, mutta eräs virstanpylväs on. Jos Ukraina menee tämän sodan alkutilanteen separatistialueen rajan yli, niin silloin jopa Venäjän valtionjohdon on sitä vaikea selittää menestykseksi kaikkien näiden tappioiden jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat