Mainos

Puolustusvoimat aloitti ammusten nostot

Puolustusvoimien sukeltajat ryhtyivät nostamaan ensimmäisiä Kokkolan Ykspihlajan sataman edustalle upotettuja ammuksia iltapäivällä.

Alkuvaiheessa meren pohjasta nostettiin kranaatteja, joissa ei ole sytytintä. Ammuksia sukellettiin ylös yksitellen. Laajemmin ammuksia aletaan nostaa vasta myöhemmin sen jälkeen, kun nyt aloitetut koenostot on saatu päätökseen.

Aluksi ylös nostetaan pienehkö määrä sellaisia ammuksia, jotka on paikannettu ja tunnistettu, kertoo nosto-organisaatiota johtava majuri Hannu Maunula. Noston jälkeen ammukset kuljetetaan puolustusvoimien Lohtajan leirialueelle, jossa ne räjäytetään.

Varsinaisten massanostojen aikataulusta puolustusvoimat päättää myöhemmin, kun ensimmäisten ammusten nostosta on saatu kokemuksia. Tämä syksy nostetaan yksittäisnostoina, toteaa everstiluutnantti Markku Karvonen. Suurimittaisiin ammusten massanostoihin päästään näillä näkymin ensi purjehduskauden alussa. Sitä ennen joudutaan selvittämään tarkoin nostoon ja kuljetuksiin liittyvät riskit.

Meren pohjasta on löydetty mm. kranaatteja ja lentopommi. Merenpohjaa on luodattu magneettimittuksin kaikkiaan 80 hehtaarin alueelta. Kartoituksessa on havaittu kaikkiaan 1 500 metallikohdetta, joista osan sukeltajan ovat käyneet tähän mennessä tarkastamassa. Pääosa tarkastetuista kohteista on ollut erilaista metalliromua.

Ammusten löytyminen on tuomassa arviolta 60 miljoonan markan lisälaskun merenkulkulaitokselle ja puolustusvoimille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.