Mainos

Puolustusvaliokunta kiirehtii korvaavia toimia

Pääesikunta sai rankat moitteet joukko-osastojen lakkauttamisen huonosta suunnittelusta. Valiokunta vaatii lausunnossaan suunnitteluun lisää huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Eduskunnan puolustusvaliokunta pitää tärkeänä, että puolustusvoimien joukko-osastojen lakkauttamisesta aiheutuvia haittoja niiden sijoituspaikkakunnille pyritään vähentämään koko valtionhallinnon toimilla. Ennakoitua nopeammassa tahdissa toteutettavien säästöjen yhteydessä tulee lisäksi välttää henkilökunnan irtisanomisia.

Puolustusvaliokunta antoi tänään lausuntonsa puolustusministeri Seppo Kääriäisen esityksestä, jonka mukaan Helsingin Ilmatorjuntarykmentti ja Savon Prikaati lakkautetaan vuoden 2007 alkuun mennessä. Lisäksi Kotkan rannikkoalueen toiminnoista osa siirretään muualle.

Valiokunnan puheenjohtajan Kauko Juhantalon mukaan Kääriäinen sai tuen esitykselleen, vaikka arvosteluakin esitettiin.

Kauko Juhantalo

Lausunnossa moititaan pääesikuntaa huonosta suunnittelusta, kun Kotkan rannikkoalueelle on investoitu merkittävästi aivan viime päiviin saakka. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen edustajat jättivät arvioon eriävät mielipiteensä. Niissä pidetään lakkauttamispäätöksiä perusteettomina.

Kokonaisvastuu valtioneuvostolla

Puolustusvaliokunnan mielestä haitallisia vaikutuksia vähentävät korvaavat toimet ovat entistä tärkeämpiä, kun säästötavoitteita on tiukennettu. Jotta toiminta olisi riittävän kattavaa, pitää valtioneuvoston ottaa sitä koskeva kokonaisvastuu. Puolustushallinnon lisäksi myös muiden ministeriöiden pitää laatia korvaavia toimintoja koskevia ohjelmia.

Lakkauttamisesta kärsivät paikkakunnat Tuusula, Mikkeli ja Kotka on otettava huomioon valtionhallinnon alueellistamisessa ja investointiavustuksia jaettaessa. Mikkelin alueelta saattaa kaupungin arvion mukaan lähteä 400 puolustushallinnon työpaikkaa, vaikka sinne on tulossa uusi maavoimien esikunta.

Lakkautettavan Helsingin Ilmatorjuntarykmentin palveluksessa on tällä hetkellä 320 henkilöä. Kotkasta ja Haminasta poistuu 50 työpaikkaa.

Kotkan rannikkoalueen kohtalo tuli yllätyksenä, koska joukko-osasto ei ollut mukana mahdollisena säästökohteena prikaatikenraali Arto Rädyn selvityksessä. Puolustusvaliokunta epäilee, ettei saavutettava kokonaisuuden kannalta vähäinen miljoonan euron säästö voi olla järjestelyn keskeinen peruste.

Valiokunnan lausunnossa sanotaan happamasti, etteivät viimeaikaiset investoinnit Kotkan rannikkoalueelle "anna kuvaa erityisen suunnitelmallisesta toiminnasta". Rahaa on upotettu miehittämättömäksi vartiointilinnakkeeksi muuttuvan Rankin saaren betonilaituriin ja Haminassa peruskorjattuun esikuntarakennukseen. Se otettiin käyttöön vain reilut kaksi viikkoa sitten.

Juhantalon mukaan rankaksi kritiikiksi tulkittava valiokunnan viesti on, että puolustusvoimien suunnittelussa tulisi lisätä huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jaakko Laakso olisi halunnut, että lausunnossa vaadittaisiin Helsingin Ilmatorjuntarykmentin säilyttämistä. Esitys ei saanut kannatusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.