Mainos

Puolustus: Rahat menivät köyhille somalialaisille

Terrorismin rahoittamisesta syytettyjen mukaan rahat ohjattiin hyväntekeväisyyteen.

- Laillisia kanavia pitkin on lähetetty rahaa köyhille somalialaisille, tiivisti puolustus kantansa.

Puolustuksen mukaan osalla syytetyistä ei ollut tietoa siitä, että rahan vastaanottajalla on ollut kontakteja Somaliassa toimivaan al-Shabaab-järjestöön.

Puolustuksella ja syyttäjällä on lisäksi eri näkemys siitä, onko al-Shabaab lain tarkoittama terroristijärjestö ja ennen kaikkea, oliko se sitä tekoaikaan.

Puolustuksen mukaan järjestöllä on ollut myös yleishyödyllinen rooli, syyttäjän mukaan syytetyt ovat tienneet rahojen menevän terroristisiin tarkoituksiin.

Yhden syytetyn epäillään myös värvänneen veljensä al-Shabaab -järjestöön ja suunnitelleen veljensä lasten kaappaamista ja toimittamista järjestön koulutusleirille.

Syytetyn asianajajan Jarkko Jaatelan mukaan syytetyllä ei ollut veljeensä sellaista vaikutusvaltaa, että hän olisi voinut houkutella tätä liittymään järjestöön. Syytetyn veli on ollut etiopialaisessa vankilassa vuodesta 1996 vuoteen 2010 taisteltuaan islamistisessa ryhmässä Etiopiassa.

Jaatelan mukaan on epäuskottavaa, että syytetty olisi veljen vapauduttua pystynyt puolen vuoden aikana myötävaikuttamaan veljensä päätöksiin syyttäjän kuvaamalla tavalla. Jaatelan mielestä uskottavampaa on se, että veli on saanut idean järjestöön liittymisestä vankilassa ollessaan.

Jaatela korosti, ettei se täytä värväysrikoksen tunnusmerkkejä, jos veljen omiin suunnitelmiin on suhtauduttu myötämielisesti. Hän myös piti erittäin hankalana sitä, ettei veljeä kuulla oikeudessa.

- Miksei poliisi ole voinut mennä Somaliaan ja kuulla veljeä ja muita asiaan liittyviä ihmisiä? Viime viikolla uutisoitiin siitä, että Suomi yrittää estää Suomessa asuneen miehen kuolemantuomiota Somaliassa. Jotain kontakteja maahan on siis mahdollista muodostaa, Jaatela sanoi.

Syytetty kiistää myös sen, että olisi valmistellut sukulaispoikien toimittamista al-Shabaabin käsiin. Syyttäjä perustaa näyttönsä telekuuntelutietoihin ja sen mukaan syytetty on veljensä kanssa suunnitellut lasten kaappausreittiä puhelimitse.

Syyttäjän mukaan tarkoitus oli viedä teini-ikäiset pojat Keniaan, huumata heidät ja viedä al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Jaatelan mukaan syytetty ei ole veljensä kanssa suunnitellut ihmiskaupparikosta, vaan he ovat keskustelleet siitä, missä vankilasta vapautunut veli jatkossa asuisi. Veljen vaimo ja lapset asuvat Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.