Mainos

Puolet suomalaisista tyytyväisiä EU-jäsenyyteen

Suurinta osaa suomalaisista huolestuttavat mm. työpaikkojen siirtymiset niihin EU-jäsenmaihin, joissa on alemmat tuotantokustannukset.

Joka toinen suomalainen on tuoreen tutkimuksen mukaan tyytyväinen siihen, että Suomi on Euroopan unionin jäsen. Kaikkiaan 46 prosenttia kyselyyn vastanneista piti jäsenyyttä hyvänä asiana. Viidenneksen eli 21 prosentin mielestä jäsenyys oli huono asia ja kolmannekselle ei kumpaakaan.

Säännöllisin väliajoin tehtävään Eurobarometri-tutkimukseen haastateltiin Suomessa helmi-maaliskuussa yli 4 000 ihmistä. Edellinen mittaus tehtiin viime syksynä. Eurobarometrin tilaajana on EU:n komissio.

Suurinta osaa suomalaisista huolestuttavat Euroopan unionissa etenkin työpaikkojen siirtyminen niihin jäsenmaihin, joissa on alemmat tuotantokustannukset sekä huumekaupan ja kansainvälisen järjestyneen rikollisuuden lisääntyminen. Lisäksi

suomalaisia huolettaa suomalaisten maanviljelijöiden vaikeuksien lisääntyminen, Suomen Euroopan unionille maksamien maksujen lisääntyminen ja pienempien jäsenmaiden vaikutusvallan menettäminen suuremmille jäsenmaille.

Euroopan unionin mahdollisen lisälaajentumisen kannatus on vähentynyt suomalaisten keskuudessa: laajentumista vastustaa 55 prosenttia. Suomea suurempaa vastustus on vain Itävallassa ja Saksassa.

Kaikkien Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisista 37 prosenttia kannattaa laajentumista ottamalla unioniin tulevaisuudessa lisää jäsenmaita ja 45 prosenttia kaikista kansalaisista vastustaa tätä. Laajentumisen kannatus on suurinta Kreikassa ja Portugalissa.

Kesäkuussa hyväksytyn perustuslain kannatus on puolestaan noussut 8 prosenttiyksikköä vuoden takaisista luvuista. Tällä hetkellä 52 prosenttia suomalaisista kannattaa Euroopan unionin perustuslakia ja 35 prosenttia vastustaa sitä. Suomalaisia vähemmän perustuslakia kannattavat vain tanskalaiset (37 prosenttia ) ja britit (42 prosenttia).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.