Kuinka rajuja asioita kansanedustaja saa syytesuojan nojalla sanoa? Rydman: Käsky joukkotuhontaan menee rajan yli, Ojala-Niemelä: Ihmisen rinnastaminen vieraslajiin ei sovi

Pitäisikö kansanedustaja Mäenpään syytesuoja murtaa? 9:47

Kansanedustaja Wille Rydman (kok.) ja Johanna Ojala-Niemelä (SDP) ovat eri linjoilla siitä, pitäisikö kansanedustaja Juha Mäenpään (PS) syytesuoja murtaa hänen vieraslajipuheidensa takia. Rydmanin mukaan kyse ei ollut niin vakavasta asiasta, Ojala-Niemelä on toista mieltä. Eduskunta äänestää asiasta huomenna perjantaina.

Kansanedustaja Wille Rydman sanoi MTV:n Uutisaamussa, että esimerkiksi suora kehottaminen joukkotuhontaan eduskunnassa on riittävä syy murtaa kansanedustajan eduskunnassa nauttima syytesuoja.

Juha Mäenpään tapa verrata maahanmuuttajia pois kitkettäviin vieraskasvilajeihin ei ole hänen mukaansa riittävän painava syy. Rydman on perustuslakivaliokunnan jäsen.

– Tämä on vaikea rajatapaus. Syytesuoja ei tarkoita, että eduskunnassa saisi väittää mitä tahansa.  Katsoimme (perustuslakivaliokunnan käsittelyssä) kuitenkin, että nyt tehtyjen toimenpiteiden pitäisi riittää.

– Puhemiesneuvosto oli puhutellut Mäenpäätä, eikä hän ole syyllistynyt vastaavaan jälkeenpäin, eikä tämä ollut valtakunnansyyttäjänkään mukaan vakavin mahdollinen asia, Rydman perusteli.

Juha Mäenpää rinnasti turvapaikan hakijoita vieraslajeihin vuosi sitten eduskunnan täysistunnossa.

Rydman antoi kysyttäessä esimerkin siitä, mikä hänen mielestään voisi olla tarpeeksi painavaa puhetta, jotta syytesuoja voitaisiin murtaa.

– Jos kansanedustaja kehottaisi eduskuntasalissa aivan yksiselitteisesti joukkotuhontaan tai vastaavaan vakavaan rikokseen. Silloin ei ehkä voitaisi katsoa, että olisi perusteltua suojata kansanedustajaa rikosoikeudellisilta seuraamuksilta.

Niin ikään perustuslakivaliokuntaan kuuluvan kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mielestä syytesuoja pitäisi sen sijaan purkaa Mäenpään sanomisten kohdalla.

– Kun maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa ihmisiä verrataan kasveihin ja eläimiin, jotka pitäisi Suomen luonnosta hävittää kokonaan, voidaan katsoa, että se loukkaa ja halventaa ihmisarvoa. Tässä voisi täyttyä kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkit, Ojala-Niemelä sanoi.

Lain tulkintaan ei haluttaisi käyttää näin paljon aikaa

Molemmat kansanedustajat olivat yhtä mieltä, että lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi selkeyttää, jotta kansanedustajien kohdalla ei jouduttaisi jatkossa kovin paljon tulkitsemaan sitä, onko hän puheillaan syyllistynyt kyseiseen rikokseen vai ei.

Johanna Ojala-Niemelän mukaan pykälä itsessään on selkeä.

– (Lakia) täytyisi selventää. Pykälä on selkeä, mutta tulkinta on irottautunut jossakin määrin. Olisi hyvä, että kokonaisuutta tarkennettaisiin tulevaisuutta silmällä pitäen.

Lain mukaan kansanedustajaa ei  voi asettaa syytteseen mistään hänen sanomisistaan eduskunnassa. Tämä on syytesuoja. Valtakunnansyyttäjä haluaa murtaa syytesuojan Juha Mäenpään vieraslajikommentin takia.

Syytesuojan purkaminen vaatii  5/6:n enemmistön eduskunnassa. Asiasta äänestetään huomenna. Syytesuojan murtuminen näyttää epätodennäköiseltä. Suojan säilyttäminen saa tukea perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista sekä osin myös keskustasta ja kokoomuksesta.

Syytesuojalla halutaan estää politiikan siirtämistä oikeussaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat