Eduskuntakeskustelu "vieraslajeista" puhuneen kansanedustaja Mäenpään syyteuhasta jäi lyhyeksi – yhtään puheenvuoroa ei käytetty

Eduskunta käsittelee perussuomalaisten kansanedustajan puheita – vertasi turvapaikanhakijoita vieraslajeihin 4:14

Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) mahdollinen asettaminen syytteeseen etenee seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan. Asian käsittely eduskunnassa alkoi tänään lähetekeskustelulla. Se jäi tyngäksi – yhtään puheenvuoroa ei pidetty.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg kertoo, että kello 17 alkaneessa eduskunnan lähetekeskustelussa ei lopulta pidetty yhtään puheenvuoroa.

– Oli päätetty jo etukäteen, ettei keskustelua lähdetä pitkittämään. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen nosti avajaispuheessaan eilen esille, ettei juridiikkaa pitäisi liiaksi politisoida, ja tätä nimenomaan haluttiin estää, ettei lähdetä politisoimaan liikaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Juha Mäenpää vertasi viime kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin. Kansanedustajan valtiopäivillä sanomat asiat nauttivat kuitenkin perustuslain suojaa, joten Toiviainen tarvitsee syytteennostoon eduskunnan luvan. 

Bergin mukaan on harvinaista, että eduskunnassa pyydetään syyttämislupaa.

– Perustuslakivaliokunta saa asian käsiteltäväksi huomenna. Kun he ovat kuulleet asiantuntijoita ja tehneet mietinnön, menee asia suureen saliin, ja eduskunta äänestää asiasta. Esitys vaatii puolelleen viisi kuudesosaa kansanedustajista, että valtakunnan syyttäjä voisi asettaa kansanedustajan syytteeseen.

Antonia Bergin mukaan eduskunnan kielenkäyttö on koventunut viime aikoina.

– Sosiaalisen median keskustelukulttuuri on siirtynyt eduskunnan istuntosaliin. Eduskunnan viime keväänä jättäneet kansanedustajat puhuivat tästä paljon, että keskustelukulttuuri on muuttunut. Valiokunnissa tehdään yhteistyötä, mutta salissa kielenkäyttö on kärkästä ja välillä loukkaavaa. Arvokkuus on kadonnut.

Lue myös:

    Uusimmat