Halla-aho äänestystuloksesta Mäenpään syytesuoja-asiassa: "Salin enemmistön syytä hävetä" – Orpo: "Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?"

2:44
Halla-aho äänestystuloksesta Mäenpään syytesuoja-asiassa: "Salin enemmistön syytä hävetä" – Orpo: "Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?".

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistuttaa kansanedustaja Juha Mäenpään (PS) olleen kansanedustajana vain kuukauden, kun hän puhui istuntosalissa vieraslajeista.

Eduskunta ei myöntänyt valtakunnansyyttäjälle syyttämislupaa kansanedustaja Juha Mäenpään vuodentakaisista vieraslajipuheista äänin 121 puolesta, 54 vastaan. Luvan myöntämiseen olisi tarvittu viisi kuudesosaa annetuista äänistä.

Perussuomalasten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tulosta heti tuoreeltaan.

– Onneksi yli neljännes salista tunsi vastuunsa ja kunnioitti perustuslakia.

– Salin enemmistön on syytä hävetä.

– Pyrittiin juridisoimaan politiikkaa ja käyttämään oikeuslaitosta poliittisten vastustajien kurmuuttamiseen. Se on häpeällistä.

Halla-aho sanoi, että jatkossa kansanedustajien on kuitenkin syytä harkita omia sanojaan tarkemmin.

– Ilman muuta on syytä pyrkiä asialliseen ilmaisuun salissa. Se on aivan toinen asia kuin keskustella juridisista kysymyksistä. Edustaja Mäenpää oli ollut puheenvuoron pitäessään kansanedustajana reilun kuukauden, eikä varmaankaan ollut täysin perehtynyt, missä kulkevat sovinnaisuuden rajat tässä talossa.

Kokoomuksen Petteri Orpo: Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuuluu niihin, jotka äänestivät syytesuojan murtamisen puolesta. MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg referoi Orpolle tuoreeltaan Halla-ahon häpeämiskehotuksen.

– Anteeksi, mitä pitäisi hävetä?

– Äänestitte syytesuojan murtamisen puolesta, Berg selvensi.

– En häpeä yhtään mitään. Kokoomus yhtyy perustuslakivaliokunnan mietintöön, joka on tarkoin harkittu ja punnittu. Ylin syyttäjäviranomainen on arvioinut, että syyttämiselle olisi ollut perusteet, Orpo kommentoi.

Katso listasta, kuinka kansanedustajat äänestivät asiasta

Näin kansanedustajat äänestivät Mäenpään syytesuojan puolesta

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja