Mäenpään syyttämisluvasta kuuma keskustelu eduskunnassa: "Tämä joukko haluaa suojella rasismia!" – "Onko tämä pahinta, mitä kuultu sataan vuoteen?"

Kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistaminen on herättänyt eduskunnassa kuumaa keskustelua.

Eduskunnan täysistunnossa on keskusteltu perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta siitä, murretaanko perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja. 

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta lupaa syytteen nostamiseen Mäenpäätä vastaan. Mäenpää rinnasti eduskunnan täysistunnossa viime vuoden kesäkuussa pitämässään puheenvuorossa turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

Arhinmäki tilitti

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) katsoi, että tuomioistuinlaitokselle pitää antaa mahdollisuus selvittää mahdollista rikosta. Hän syytti kovin sanoin perussuomalaisia, kristillisdemokraatteja ja kokoomuksen Wille Rydmania ja Heikki Vestmania, kuitenkin nimiä mainitsematta.

– Tämä joukko haluaa poliittisista syistä suojella vihapuhetta ja rasismia mahdolliselta syytteeltä ja tuomiolta, jyrisi Arhinmäki.

Rydman sanoi pitävänsä Arhinmäen puhetta malliesimerkkinä poliittisesta puheesta, jossa oikeudellisilla seikoilla ei ollut merkitystä.

– Tällaiseenkin puheeseen edustajalla on oikeus, sitä perustuslaki turvaa. Puheen sopivuutta tai asiallisuutta voi kukin arvioida niin kuin hyväksi katsoo, sanoi Rydman.

Kokoomuksen Rydman ja Vestman jättivät kolmen perussuomalaisen kansanedustajan lisäksi vastalauseen syytelupaa puoltavaan perustuslakivaliokunnan mietintöön. Rydman perusteli salissa vastalausetta muun muassa sillä, että puhemiehistö puhutteli Mäenpäätä teosta ja syyteluvan todennäköinen seuraus olisi syyttämättäjättämispäätös tai vain vähäinen sakkorangaistus.

Kokoomuksen rivit repesivät

Kokoomuksen rivit ovat hajallaan asiassa. Heti seuraavassa puheenvuorossa syyttäjätaustainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok.), joka katsoi että syyttämislupa olisi perusteltua myöntää.

– Kokoomuksen enemmistö tukee perustuslakivaliokunnan enemmistön kantaa, koska katsomme ettei kansanedustajan koskemattomuutta ja puhevapautta ole tarkoitettu ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden loukkauksiin eikä rikollisen toiminnan suojaksi, sanoi Keto-Huovinen.

Myös keskustan sisällä on asiasta eri näkemyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korosti, että eduskunta ei ole koskaan antanut lupaa syyttää eduskuntapuheesta.

– Ennennäkemättömän syyteluvan antaminen tarkoittaisi, että edustaja Mäenpään puhe oli ennennäkemättömän kauhea, pahinta mitä tässä talossa on kuultu yli sataan vuoteen. Jokainen voi itse pohtia, onko näin, sanoi Halla-aho.

Halla-aho varoitti, että eduskuntapuheista syyttämisestä voisi tulla toimintatapa.

Essayah: Olen surullinen Arhinmäen väitteestä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi olevansa surullinen Arhinmäen väitteestä, että vastalauseen kannattajat suojelevat vihapuhetta tai rasismia. Essayah totesi, että tarkoituksena on suojella kansanedustajan syytesuojaa parlamentaaristen puheiden osalta. 

– Tulkoon joka ikiselle tässä salissa selväksi, että en pidä edustaja Mäenpään puhetta asiallisena enkä kansanedustajan vakaan ja arvokkaan käytöksen mukaisena, sanoi Essayah.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että puhemiehistö piti Mäenpäälle puhuttelun asiasta.

Syyttämisluvasta äänestetään perjantaina

Eduskunta äänestää syyttämisluvasta ylihuomenna perjantaina.

Luvan antaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön. Tulos on ennalta selvä, sillä perussuomalaisten eduskuntaryhmä pystyy yksinkin estämään syyttämisluvan ja puolueen kansanedustajat aikovat äänestää sitä vastaan.

Eduskunnan estäessä syyttämisen, valtakunnansyyttäjälle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin jättää syyttämättä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat