Mainos

Puccinin Lännen tyttö ensi-iltaan kansallisoopperassa

Suomen kansallisoopperan syyskauden ensimmäinen oopperaensi-ilta on Giacomo Puccinin Lännen tyttö. Se on myös oopperanjohtaja Erkki Korhosen ensimmäinen ensi-iltavalinta Kansallisoopperaan.

Vuonna 1911 sävelletyn Lännen tytön tapahtumat sijoittuvat Sierra Nevadan vuorille Kalifornian kultakuumeen aikoihin vuosina 1849-50. Ooppera on sheriffin, rosvon ja saluunanemäntä Minnien kolmiodraama. Libretto perustuu amerikkalaisen näyttelijän, ohjaajan ja kirjailijan David Belascon (1853-1931) näytelmään The Girl of the Golden West.

-Noina outoina päivinä väkeä tuli Luoja ties mistä, he yhdistivät voimansa kaukaisen lännen maassa, ja karkean leiritavan mukaan heidän oikeat nimensä katosivat ja unohtuivat pian, ja he kamppailivat, nauroivat, pelasivat, kirosivat, tappoivat ja kehittivät kummallisia kohtaloita tämän päivän ihmisille käsittämättömällä tavalla. Yhdestä asiasta voimme olla varmoja - he elivät! kirjoitti Belasco näytelmänsä esipuheessa.

Kansallisoopperaan teoksen on ohjannut Vilppu Kiljunen. Hän on sijoittanut tarinan kaivosympäristöön.

-Lännen tyttö on ooppera kaipuusta, ohjaaja kiteyttää.

Kiljunen sekä lavastuksesta ja puvustuksesta vastaava Kimmo Viskari lupaavat tyyliteltyä, voimakaspiirteistä ja toiminnallista produktiota.

Säveltäjä Puccini oli Lännen tytön tehdessään astunut uudelle maaperälle sekä libretossa että musiikissa. Koskaan aiemmin ei oltu kirjoitettu villinlännenoopperaa. Ja kuten Madama Butterflyssa, Puccini halusi myös Lännen tytössä luoda musiikillista paikallisväriä. Hän lainasi amerikkalaisia lauluja ja loi amerikkalaistyylistä musiikkia. Heti alkusoitossa kuullaan tuon ajan tanssirytmejä kuten ragtimea ja cake-walkia.

Nimestään huolimatta Lännen tyttö on miesten ooppera. Vahvan naishahmon Minnien lisäksi siinä on vain yksi naisrooli. Kansallisoopperassa Minnien roolin laulaa ensi-illassa Cynthia Makris, joulukuussa roolissa vierailee ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa esiintyvä italialainen sopraano Giovanna Casolla.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailee myös Giuseppe Giacomini Dick Johnsonin roolissa, joulukuussa roolissa on Raimo Sirkiä. Sheriffinä nähdään Esa Ruuttunen ja Juha Uusitalo. Muita esiintyjiä ovat muiden muassa Aki Alamikkotervo, Gabriel Suovanen ja Tom Krause.

Tammikuussa Puccini-viikko


Kansallisoopperassa esitetään tällä kaudella muitakin Puccini-oopperoita.

Toscan uusintaensi-ilta oli 5. lokakuuta. La Bohemen uusintaensi-ilta on 14. joulukuuta ja Madama Butterflyn 21. joulukuuta. Tammikuun 18. päivänä on vuorossa La Rondine -oopperan Suomen ensiesitys.

Kaikki viisi teosta ovat mukana Kansallisoopperan Puccini-viikolla 15.-19. joulukuuta.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja