Psykiatrin mukaan aivojen vasen puoli "on ottanut vallan" nykyelämässä – tätä se tarkoittaa

Nykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta 3:07
Katso myös: Nykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta!

Skottipsykiatri uskoo, että nykyihmistä hallitsee vasen aivopuolisko. Hän ei pidä tätä hyvänä asiana.

Skottipsykiatrin mukaan nykyelämällä on vaikutuksia siihen, miten näemme maailman. Iain McGilchrist uskoo, että nykyisin ihmisiä niin sanotusti hallitsee vasen aivopuolisko, kertoo CBC.

Aivot ovat jakautuneet vasempaan ja oikeaan aivopuoliskoon

Ihmisaivot ovat jakautuneet vasempaan ja oikeaan aivopuoliskoon, joita yhdistää aivokurkiainen. Aivojen eri osilla on erilaisia tehtäviä: esimerkiksi tuntoalue sijaitsee päälakilohkon etuosassa, näkemiseen keskittynyt alue taas takaraivolohkossa.

Aivoissa toiminta menee "ristiin" niin, että oikea puoli säätelee vasemman puolen tuntoa ja liikettä, vasen taas oikean.

"Molemmilla aivopuoliuskoilla on tyylit, tavat"

Perinteisen katsantokannan mukaan vasenta aivopuoliskoa on pidetty "loogisena puoliskona", oikeaa taas taiteellisemman toiminnan alueena. Vasemmalle on langetettu esimerkiksi analyyttisyyden, matematiikan ja logiikan kyvyt, oikealle taas musiikin, mielikuvituksen ja luovuuden kykyjä.

Todellisuudessa esimerkiksi loogisuus ei varsinaisesti sijaitse kummassakaan aivopuoliskossa, vaikka aivopuoliskot ovat kenties toista parempia tietyissä tehtävissä. 

McGilchrist uskoo teoriaan, jonka mukaan molemmat aivopuoliskot itse asiassa hoitavat samantapaisia tehtäviä, mutta täysin eri tavalla. Miehen mukaan ihmisellä on ikään kuin "kahdet aivot".

– Molemmilla aivopuoliskoilla on tyylit, tavat, jos näin haluaa sanoa, käsittää maailmaa. Ne näkevät asiat eri tavoin, McGilchrist kuvaili CBC:n omassa tv-ohjelmassa.

Katso myös: Mitä uskomukset ovat ja mikä niiden merkitys on ihmisen hyvinvoinnille? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä uskomukset ovat ja mikä niiden merkitys on ihmisen hyvinvoinnille? 3:53
Haitallisten ja kahlitsevien uskomusten löytäminen ja niistä vapautuminen tekee elämästä armollisempaa sekä mielekkäämpää.

Vasen aivopuolisko ei ymmärrä "isoa kuvaa"

McGilchrist kuitenkin uskoo, että vasen aivopuolisko on muuttunut hallitsevammaksi ja muokannut kuvan maailmasta kaltaisekseen. Miehen mukaan ihmiskunta osaa kyllä vaurastua, mutta samalla se on menettänyt kyvyn ymmärtää maailmaa ja kokea tyydytystä löytäessään oman paikkansa siinä. 

McGilchristin mukaan länsimainen ihminen ei olekana vuosisatojen saatossa pelkästään viisastunut, vaan pikemminkin menettänyt viisauttaan.

[Albert] Einstein sanoi, että rationaalinen mieli on uskollinen palvelija, mutta intuitiivinen mieli on arvokas lahja. Elämme maailmassa, joka kunnioittaa palvelijaa, mutta on unohtanut lahjan.

"Käyttäydymme kuin ihmiset, joilla on vaurio"

McGilchristin teorian mukaan oikean aivopuoliskon "tavoite" on ymmärtää ihmissuhteitamme, asioita kokonaisuutena ja löytää niistä samaistumispintaa. Vasen aivopuolisko ei sen sijaan ymmärrä "isoa kuvaa", vaan sen katsantotapa on yksinkertaistava. McGilchrist uskookin, että nykyihmistä hallitsee vasen aivopuolisko. Hän ei pidä tätä hyvänä asiana.

– Käyttäydymme kuin ihmiset, joilla on vaurio oikeassa aivopuoliskossa. Käsittelemme maailmaa kuin yksinkertaista resurssia, jota voi käyttää hyväksi, hän sanoo.

– Kahta ajattelun tapaa tarvitaan, mutta samaan aikaan ne ovat perustavalla tavoilla yhteensopimattomia.

Katso myös: Aivosairautta ei tarvitse hävetä: "Ihmiset pelkäävät hakeutua tutkimuksiin":

Aivosairautta ei tarvitse hävetä:"Ihmiset pelkäävät hakeutua tutkimuksiin" 2:32

Lue myös:

    Uusimmat