Prostituoidut pelkäävät väkivaltaa, eikä poliisi saa vihjeitä

Asiantuntijoiden mielestä seksipalvelujen ostoa rajoittava laki on susi. Laki on muun muassa lisännyt prostituoitujen riskiä joutua väkivallan uhriksi. Myös törkeä paritus ja ihmiskauppa jäävät helposti paljastumatta, koska asiakkaat eivät uskalla kertoa epäilyistään poliisille.

Seksipalvelujen ostoa rajoittava laki tuli voimaan lokakuussa 2006. Lain mukaan seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on rikos. Myös oston yrityksestä rangaistaan. Lain rikkomisesta on rangaistuksena sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Prostituoitujen tukipisteen toiminnanjohtajan Jaana Kauppisen mukaan epäselvä laki hämmentää asiakkaita. Myyjien ja asiakkaiden on vaikea hahmottaa, mikä on paritusta. Kriminalisoinnin takia toiminnasta on tullut salamyhkäistä, mikä uhkaa prostituoitujen turvallisuutta.

-Nyt homma on mennyt kiertelyksi ja kaarteluksi. Myyjälle ja ostajalle on voinut jäädä eri käsitys siitä, minkälaisesta palvelusta ja hinnasta on kysymys. Se on johtanut väkivaltaisiin tilanteisiin, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mielestä asiakkaiden asettaminen rangaistusuhan alle vaikeuttaa myös vakavien tapausten paljastumista, koska he eivät enää uskalla kertoa näkemästään poliisille.

-Naisten kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että vakaviin tilanteisiin puututtaisiin. Tulkintaa pitäisi saada jotenkin siihen suuntaan, että se pikemminkin rohkaisisi tekemään ilmoituksen, jos epäilee, ettei naisella ole kaikki kunnossa, Kauppinen sanoo.

Sakon uhka sulkee suut

Myös Helsingin rikospoliisissa asiakkaiden arkuus on huomattu. Väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvanen kertoo, ettei tietoa enää heru, koska asiakkaat pelkäävät sakkoja. Hänen mielestään myös lain valvominen on vaikeaa, koska poliisi ei voi seistä rappukäytävissä sakottamassa seksikaupoilta tulijoita.

-Meidän pitäisi näyttää toteen, että joku on ihmiskaupan tai parituksen uhri ja että asiakas on tiennyt tämän. Se on aika ongelmallista. Meillä ei ole kunnon keinoja selvittää, mitä yksityisasunnossa on tapahtunut, kun kyseessä on näin lieväksi sanktioitu rikos.

Tolvanen suuntaisikin poliisin voimavarat ammattimaisten parittajien ja Virosta ja Venäjältä johdettujen järjestöjen paljastamiseen, koska tämä vähentää tehokkaasti paritusta. Näiden juttujen tutkinnassa poliisi voi käyttää myös tehokkaita keinoja, kuten esimerkiksi puhelinkuuntelua.

Poliisi tutki viime vuonna 181 epäiltyä seksinostorikosta. Tapauksista noin 150 liittyi nuoren virolaisnaisen paritukseen, jota on puitu Helsingin käräjäoikeudessa ja puidaan vielä myöhemmin hovioikeudessa.

Rikoksesta epäiltyinä olivat kaikki, jotka olivat soittaneet naiselle internetissä olleen ilmoituksen perusteella. Kihlakunnansyyttäjä Antti Simolan mukaan moni luopui aikeistaan havaittuaan naisen vastentahtoisuuden. Syytteeseen joutuivat sellaiset, jotka menivät niin pitkälle, että riisuuntuivat.

Oikeudessa seksinostosta on vaadittu 30:ta ja yrityksestä 20:tä päiväsakkoa. Tuomion on saanut kaksi asiakasta, ja noin 40:n osalta prosessi on yhä kesken.

Helsingin rikospoliisi sai hiljattain valmiiksi tutkinnan, jonka perusteella venäläismiestä epäillään 15 naisen parittamisesta. Asiakkaiden osuutta ei tässä tapauksessa tutkittu lainkaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat