Professori varoittaa kodin bakteeripesistä: Näin usein pyyhkeet pitäisi oikeasti pestä

Amerikkalainen mikrobiologian professori on huolissaan siitä, kuinka harvoin ihmiset pesevät pyyhkeitään.

Asiantuntijan mukaan pyyhkeet ovat erityisen otollinen paikka erilaisille bakteereille, sillä niiden kuitujen lomassa on usein sekä lämmintä että kosteaa.

Harva tulee ajatelleeksi, että pyyhkeisiin kulkeutuu muun muassa kuollutta ihoa, ulostetta, virtsaa ja monia muita kylpyhuoneessa eläviä bakteereja. Bakteerit kulkeutuvat pyyhkeisiin muun muassa iholta ja vessanpöntöstä, jonka kansi on jätetty auki. 

Tästä syystä amerikkalaisprofessori Philip Tierno suosittelee, että pyyhkeet olisi syytä pestä kolmen käyttökerran jälkeen. Lisäksi olisi tärkeää, että pyyhe saisi kuivua aina heti käytön jälkeen.

Haju kertoo pyyhkeen mikrobeista

Viimeisenä hälytysmerkkinä pyyhkeiden pesemiselle tulisi Tiernon mukaan pitää sitä, jos pyyhe haisee. Haju kertoo asiantuntijan mukaan aina mikrobeista.

– Mikäli pyyhe haisee, siinä kasvaa jo mikrobeja ja se pitäisi pestä, Tierno toteaa.

Professorin mukaan on vaikeaa arvioida, ovatko pyyhkeissä viihtyvät mikrobit terveydelle haitallisia, sillä useat kodeissa viihtyvät mikrobit ovat harmittomia. Tierno ei kuitenkaan ainakaan itse halua kantaa riskiä siitä, että bakteerit olisivatkin vaarallisia.

Asiantuntijan mukaan erityisesti yhteisen pyyhkeen käyttäminen voi lisätä haitallisten mikrobien lisääntymistä pyyhkeissä. Tällaiset bakteerit voivat saada aikaan muun muassa erilaisia iho-oireita tai tulehduksia.

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja